Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Предстои успешна сухопътна операция на Израел

"Конфликтът в Израел няма да бъде решен скоро, защото неговото решение е в ръцете на палестинците и арабския свят", смята военният експерт

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Войната в Украйна е много по-лесно да бъде спечелена и да има позитивен изход - бъдещо членство на страната в ЕС и НАТО, което радикално променя геополитическата ситуация в света, докато конфликтът в Израел за съжаление няма да бъде решен скоро, защото неговото решение е в ръцете на палестинците и на арабския свят, а не на Израел". Това заяви пред БНР военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов. Според него в региона предстои успешна сухопътна операция:

"Колкото повече се бави сухопътната операция на Израел в Газа, толкова повече ще се вихрят такъв тип провокации като взрива в болницата и експлоатацията им чрез дезинформация и пропаганда, чрез откровени лъжи. Израел има достатъчно опит и очаквам успешна сухопътна операция. Палестинските жертви зависят преди всичко от поведението на палестинците, от техните лидери, от това те да разберат, че в случая Израел работи в тяхна полза, ликвидирайки "Хамас", който държи като заложници тези над 2 млн. палестинци и който държи като заложници отношенията между Израел и арабските страни, които се развиваха в посока за постигане на траен мир в района". 

По думите му успех в тази сложна ситуация е продължаваща подкрепа за Израел, за да реализира добре подготвена и прецизна операция, която да бъде разбрана от максимално широк кръг хора в света, че е насочена към изкореняване на злото, на "Хамас", а в същото време грижа за живота и бъдещето на палестинските граждани в тази територия. Няма да бъде допусната ескалация с други атаки срещу Израел, зад които стоят по-сериозни заплахи и предизвикателства за световния мир, категоричен бе той. 

В предаването "Преди всички" военният експерт напомни, че това е изключително сложен и продължителен въпрос. Според него решението в много по-голяма степен зависи от палестинците и арабския свят отколкото от Израел. 

"САЩ започнаха конкретна военна поддръжка на Израел с боеприпаси и въоръжения, със сигурност и с разузнавателна информация. Цялата операция ще бъде следена от военните на САЩ. Всеки опит за ескалация ще бъде потиснат със сили за задържане", коментира Шаламанов. 

Той смята, че заплахата - "Хамас" да бъде напълно унищожена, е напълно възможна и е по силите на Израел. По думите му израелската армия и разузнаване не са с намален капацитет:

"Цялата тази изненада е с участие на външни сили и е резултат от вътрешнополитически проблеми в Израел. Тези проблеми сега са преодолени в името на успеха на операцията. Целият фокус върху района намаляват в голяма степен възможността за друг тип изненада". 

"Всичко е в ръцете на Израел и операцията ще бъде успешна. Реална заплаха за намеса отвън е преди всичко на думи. Действията на САЩ показват, че не на думи е готовността да се запази интегритета в отношенията за подкрепа на Израел и това ще възпре опитите за по-нататъшна ескалация", изказа мнението си още Велизар Шаламанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30