Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цочо Бояджиев все още търси думата, която да преобърне живота му

Освен че е един от най-авторитетните ни философи, освен че ни е познат и като фотограф, Цочо Бояджиев вече в продължение на половин век се утвърди и като един от малцината качествени и  безспорни български поети. Той някак успява да съвмести всички тези роли. Всяка книга с поезия на Цочо Бояджиев има своя вътрешен пламък, своя централна точка, която задава нейния смислов тон.  

Стиховете в новата му поетична книга "Ще произнасям само гласните" са някак минорни, меланхолични, навяват тъга и размисъл за преходността на живота. Сред основните теми са мимолетността на мига и на живота. 

"Има такива места, от които е невъзможно да тръгнеш“, казва поетът в "Ще бъде минало" и се връща назад във времето. Но това завръщане сътворява пространствата на поезията му и някогашно и сегашно са в единство в нея. А бъдещето, както казва поетът в "Триптих" – "това, което предстои, е скрито под маската и плаща на венециански скандалджия“. Песъчинките в пясъчния часовник на времето винаги са повече от живота и времеизмерването е безполезно. А поетът, съжалявайки за пропуснати мигове, думи, срещи и любови, все още търси думата, която да преобърне живота му. 

Няколко стихотворения в тази книга са допълнения към стихосбирката на Цочо Бояджиев "Епистолариум" отпреди две години, която беше вдъхновена от отделни фрази от адресирани до него писма. 

Чуйте интервюто с Цочо Бояджиев.

Снимка – изд. ДА

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна