Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 31% са се увеличили желаещите да гласуват в монтанското село Сливовик

Снимка: Любо Андреев

С 31% са се увеличили желаещите да гласуват на местните избори в село Сливовик, община Медковец. В област Монтана в него е най-голям процентът на регистрирани по настоящ адрес 

В списъка на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков относно необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, насрочени за 29 октомври, на първо място в Монтанско е село Сливовик, община Медковец. 140 са новорегистрираните, което увеличава с 31% гласуващите. 

В Сливовик живеят 350 души, от тях право на глас имат 202-ма. 

Трима са кандидатите за кмет. 

Движение на хора в центъра на селото почти няма. За част от живеещите в Сливовик няма нищо необичайно преди местния вот:

"Постоянно излизам в центъра и непознати хора не съм видял. Засега е спокойно".

"Непознати не съм виждала. Има хора, които все още не ги познавам, макар че съм от тук. В града живеят, идват си от време навреме. Не мога да кажа с точност".

"Нови хора - не. Хора, които живеят в градовете, тук имат имот и са изявили желание да се регистрират и да подкрепят някой от кандидатите".

Други сливовчани явно подозират изборен туризъм: 

"От 120 човека в селото сигурно сме 400 вече. От април месец досега сигурно са регистрирани 400 човека. Никой не живее тук. Може и да имат някакъв имот, в който ако ви заведем, сигурно не можете да влезете".

"Не съм вътре в нещата, обаче се чува, че като село сме станали повече. Хората са си толкова, а за гласуване са дошли 200-300 човека".

В област Монтана има и други населени места с над 20% увеличение по настоящ адрес. Това са селата Киселево, община Брусарци, Долна Рикса, община Монтана, Кобиляк, община Бойчиновци, Горно Озирово, община Вършец и Горна Лука, община Чипровци, съобщиха от областната администрация в Монтана. Единствено в община Вълчедръм няма регистрирани по настоящ адрес. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна