Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сара Вагенкнехт напуска германската левица, за да основе нова партия

Сара Вагенкнехт обяви на пресконференция в Берлин създаването на нова партия.
Снимка: АП/БТА

Звездата на германската левица Сара Вагенкнехт напусна най-лявата парламентарна партия, за да създаде своя собствена формация, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че според социологическите проучвания тя може да спечели до 20 % от гласовете.

Сара Вагенкнехт, която е израснала в Източна Германия като дъщеря на майка германка и баща иранец, заяви днес пред репортери, че ще се стреми да спечели недоволните избиратели от ляво и дясно.

"Много от тях вече не знаят за кого да гласуват или гласуват за дясното от ярост и отчаяние", каза тя. "Това не може да продължава по този начин. В противен случай вероятно няма да разпознаем собствената си държава след десет години."

"Описваха ме като близка до Путин или проруски настроена заради това, че искам решение в Украйна чрез преговори", казва Сара Вагенкнехт. И още:  "Ваше легитимно право е да не ни харесвате или да не споделяте нашите позиции. Но (...) не предприемайте евтиния начин да ни приписвате неща, които ние не представляваме."

Вагенкнехт призовава за по-строги ограничения върху имиграцията, противопоставя се на изпращането на оръжия на Киев и се обявява за намиране на решение за Украйна чрез преговори.

Проучване на Civey за T-Online показа, че около 20% от избирателите не изключват, че може да гласуват за нейната нова партия.

"Aлтернатива за Германия" събира около 20% в повечето анкети и изостава от консерваторите, които са с около 30 процента. Трите участващи в правителството партии имат общо 30-35 на сто, припомнят информационните агенции.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна