Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четено през социализма и днешния прочит на "комунизма" в България

Постерите от изложбата могат да се поръчат
Снимка: Софийска платформа

След последното показване като част от програмата на фестивал "Минало не минало" (до 15 октомври) в софийския комплекс „Гарнизонно стрелбище“,  изложбата "Четенето през социализма: ГДР и НРБ" продължава своя живот.

Постерите се поръчват от сайта на "Софийска платформа" и се получат от училища или други обществени институции. Така децата научават повече за времето на комунизма, с учителите търсят мостове към литературата, която четат или изучават в момента.

Това разказа пред пред БНР-Радио София Луиза Славкова, основател и изпълнителен директор на едноименната фондация.

Тя припомни, че експозицията е създадена от Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатурата в Германия (ГДР), но е преведена и разширена с 4 пана за културната история на Народна република България (НРБ).

Немската фондация всяка година прави изложба с определен тематичен фокус от миналото. Към последния им проект са се включили и български партньори (Институт за изследване на близкото минало и Нов български университет).

Първото българско пано е посветено на списанията с комикси „Дъга“, друго разказва за дисидентите и дисидентската литература (Георги Марков, Радой Ралин) в България.

Луиза Славкова

"По времето на комунизма, ако човек иска да разбира и търси, се научава да чете между редовете. За мен една от основните причини за носталгията по онова време (преди Десети ноември) е непознаването му", отбеляза Славкова.

Всички постери имат и QR кодове, които водят към видеоинтервюта. Те са записани с участието на Христо Тодоров (той говори за Елиас Канети), проф. Пламен Дойнов (за цензурата в литературата), Димитър Димов от НБУ, Георги Господинов.

Луиза Славкова припомни и други проекти на фондацията, свързани с паметта на обществото за важни събития и процеси - "Истории от Белене", лятно училище „Защо ни е да помним?“ и други. Предвижда се и обучение на преподаватели догодина.

Тя изтъкна, че в училище тази материя вече е добре застъпена. Учениците научават повече за този период от българската история, но това не ги прави достатъчно критично настроени към комунизма.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

  • От "Софийска платформа" ще отбележат годишнината от 10 ноември 1989 г. и 10 г. от основаването на фондацията с комедийно стендъп шоу, наречено "Преди беше по-добре".
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна