Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 80 души с двойно гражданство и 17 ранени са напуснали Газа през пункта "Рафах"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки притежатели на чужди паспорти и някои медицински евакуирани лица са преминали през граничния пункт Рафах от Газа в Египет, съобщи „Гардиън“.

Евакуацията бе възобновена днес след двудневно прекъсване, след като на 3 ноември израелски удар в Газа порази линейка. Палестинското дружество на Червения полумесец (ПЧП) съобщи, че 15 души са загинали, а 60 други са били ранени, след като израелските сили са се прицелили в конвой от линейки, превозващи ранени хора. Израелските военни заявиха, без да посочат доказателства, че автомобилът е превозвал бойци на „Хамас“.

По данни на египетски източници от сферата на сигурността през Рафах са минали около 80 души с двойно гражданство и 17 медицински евакуирани.

Граничните власти на Газа заявиха по-рано, че само египтяни и чуждестранни граждани, които вече са включени в предварително одобрени списъци, издадени от 1 ноември, ще бъдат допускани през пропускателния пункт.

Египет е търсил гаранции за безопасността на линейките, използвани за евакуация, включително ескорт от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), съобщиха египетски източници от сферата на сигурността.

МКЧК съобщи, че е ескортирал конвой от четири линейки с пациенти от болницата "Ал Шифа" в град Газа до границата с Рафах
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна