Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравни рискове при съдовите болести

Проф. д-р Кузман Гиров
Снимка: Кирил Чобанов

Една на пръв поглед банална тема, която най-често свързваме с разширените вени. Обсъдихме много аспекти на проблема заедно с опитния съдов хирург проф. Кузман Гиров.

"Човек е на такава възраст, на каквото са неговите съдове" – с тази констатация, наложена от практиката, започна диалогът с госта в поредното издание "За здравето". В коментарната част разграничихме и обяснихме различни състояния: дилатация, аневризма, разширени вени, мастни отлагания и плаки. Потърсихме отговор на въпросите, свързани с диагнозата "съдова болест", проф. Гиров даде съвети и отправи послания за действие при съдови инциденти като мозъчен инсулт и колабиране, както и за основния "виновник" за атеросклерозата и нейното влияние върху съдовата система.

Технологиите в общата модерна медицина не отминават и специалността "съдова хирургия", особено на терена на болница като ВМА. Проф. Кузман Гиров, като ръководител на клиниката, преподавател и водещ съдов хирург, изрази гордостта от своя екип, който е търсен и уважаван от колегите в цялата страна. "Те се справят отлично и владеят новите методи на безкръвни и миниинвазивни операции, изтъкна гостът, но единственото, което ме безпокои е, че един ден, когато се наложи да бъде извършена класическа открита операция, няма да има кой да я направи…"

Особено внимание отделихме в разговора на препарати и добавки, предназначени за разреждане на кръвта. "Изисква се изключително внимателен и отговорен подход към лекарствата, защото последиците носят много рискове" – подчерта професорът.

Екип "За здравето" е планирал следващите две издания през месец ноември по темите чернодробни и панкреатични болести, трансплантации и урологични заболявания с акцент простатната жлеза. За тяхната реализация сме поканили проф. Никола Владов и акад. Чавдар Славов.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна