Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 97-годишна възраст почина писателят Цанко Живков

Цанко Живков
Снимка: Община Перник

На 97- годишна възраст почина почетният гражданин на Перник писателят Цанко Живков. Талантливият творец е издъхнал тази сутрин, съобщиха от общината.

Цанко Живков е автор е на десетки книги. Дълги години е работил като журналист. Публикацията му от 1948г . „Трябва ни дом на културата“ достига до председателя на тогавашния Комитет за наука, изкуство и култура Вълко Червенков и в Перник е построен Дворецът на културата. 

Завършил е Минния техникум. Като гимназист е членувал в младежката организация „Бранник“ и след 9 септември е бил арестуван. Работил е в мината, следвал е право, ръководил е литературния кръжок в Перник. Като писател и журналист се е вълнувал от различни теми, а в последните десетилетия е радетел на тезата, че пернишкото село Кралев дол е родното място на Паисий Хилендарски.

Приживе Цанко Живков дари множество книги от личната си колекция на Община Перник и училищни библиотеки. По повод кончината му съболезнователни адреси изпратиха кметът на Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов. Опелото ще бъде утре от 14:00 ч. в храма "Св. София" в столицата.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна