Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Снимка: БГНЕС

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти.

В нея се твърди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и паразитират в тялото ни". Авторът на публикацията, който не е уточнен, смята, че съвременният хляб е "едно от най-ужасните изобретения на човечеството".

Твърдение: Дрождите в хляба са опасни за здравето

Екипът за проверка на факти на БНР се обърна към специалист в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Доц. Анна Колева е ръководител на катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. 

В отговора си до БНР доц. Колева посочва, че редица отрасли от хранително-вкусовата промишленост се основават на жизнената дейност на дрождите. Това са винопроизводството, пивопроизводството, спиртопроизводството и хлебопроизводството. Дрождите са широко разпространени в природата, обитават места, съдържащи въглехидрати. Срещат се върху плодовете, цветовете, листата на растенията, в почвата на лозата, на овощните дървета и др. 

Според доц. Колева твърденията в публикацията не почиват на никаква научна основа. Хлебните дрожди (Saccharomyces cerevisiaeне са термофилни. Оптималната им температура за развитие е 30°С. При изпичането на хляба, което става на 180 - 260°С, те умират. Тяхната единствена роля в тестото е да ферментират захарите, при което се отделя въглероден двуокис и етилов алкохол, по този начин се оформя шупливостта на хлебната средина и се получава хляб с по-голям обем. 

На твърдението за вредните дрожби в хляба във Facebook реагира и д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн.

В публикацията си той посочва, че "при печенето на хляба дрождите биват убити, а дори и живи, нямат никакъв вреден ефект върху микробиом и тяло. За навлизане в кръвта и размножаване там - няма такова нещо!".

Заключение

Твърдението, че дрождите в хляба вредят на човешкото тяло не почива на никаква научна основа и е НЕВЯРНО. При изпичането на хляба дрождите умират, а тяхната единствена роля е да направят хляба с по-голям обем, посочват доц. Анна Колева Университета по хранителни технологии в Пловдив и д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!