Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дари храна, дари любов - кауза за Вяра, Ваклина и Кристиян

2
Дари храна, дари любов - екип
Снимка: ФБ/Дари храна, дари любов

"Ние се запалихме от идеята да помагаме на възрастните хора от наши приятели, които помаха на хората във Видин, а ние си казахме, защо пък ние да не помагаме на хората от област Монтана, Северозападна България, където хората често живеят самотни и в бедност, разказаха в "Нощен Хоризонт" Вяра Кузманова, Ваклина Стоянова и Кристиян Илиев

Те са съученици от НПМГ, като вече са приети студенти съответно момичета  - медицина и фармация и стоматология - с идеята да учи лицево-челюстна хирургия за Кристиян.

Вече пета година поред младите хора организират кампания по събиране на хранителни продукти с дълъг срок на годност, после ги раздават на самотни възрастни хора в села в Северозападна България.

Кампанията се казва -"Дари храна, дари любов".


"Трудно и сложно се организира едно такова нещо, но когато вече се разбере за инициативата и пътя се утъпка, става по-лесно.

Първоначално е важно да се обяви пунктът за набирането на хранителни продукти. Всеки може да дари там хранителни продукти с дълъг срок на годност. После ние ги подготвяме като отделви пакети и ги караме до селата, като посещаваме възрастните хора, разказаха младежите.

Понякога се свързваме с районите кметове, защото не познаваме районите. Понякога ни си налага да нацепваме дърва, да оправяме климатици, щори, помагаме им и с други неща, освен, че раздаваме храна.

Затова ни трябват два дни, на ден успяваме да раздадем храна на 40- 50 човека, като сме два екипа. На другия ден се връщаме.

Досега сме посетили 18 села и един град. Гледаме да ходим на едни и същи места, за да опознаем хората, но понеже се разстрастваме, ще се опитаме да достигнем и до повече хора.


Срещаме се прекрасни хора, които пък искат на нас да ни помагат с храна, транспорт,  така събираме по-големи количества продукти и така те могат да достигнат до повече нуждаещи се, споделиха младите хора.

"Възрастните хора винаги ни дават някакъв свой съвет, най-често ни казват да живеем честно, да не правим зло, защото злото се връща, да живеем в любов и да търсим своята половинка  в живота.

Те много искат да ходим по-често, не за да носим храна, а за да има с кого да си поговорят, казаха още за "Нощен Хоризонт " Вяра Кузманова, Ваклина Стоянова и Кристиян Илиев.

На 2 декември има нова дата за събиране на стоки от първа необходимост с дълъг срок на годност.

Младежите имат нужда от транспорт и от складово помещение, за да съхраняват и пакетират пордуктите.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна