Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Кипър ще ползват 40 нови електрически автомобила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството в Кипър получи първите 40 електроколи, с които модернизира автомобилния си парк. През декември ще бъде обявен третият план за предоставяне на субсидия на гражданите за закупуване на екологични превозни средства като част от стратегията за изграждане на устойчива „зелена“ мобилност. Новите електроколи са предназначени за министерства и други държавни служби и са на обща стойност почти 1,5 млн. евро.

Целта е да се насърчи използването на чисти превозни средства и да се намалят емисиите, замърсяващи въздуха, каза транспортният министър Алексис Вафеадис при приемането им.

Продължава и инсталирането на станции за зареждане в сградите на ведомствата, които ще ползват новите коли, както и на бензиностанции.

За увеличаване на екологичния транспорт правителството ще обяви през декември нов, трети по ред план за субсидиране на граждани за закупуване на електрически автомобили, съобщи транспортният министър. Безвъзмездното финансиране ще се предоставя също за нови превозни средства с ниски емисии на въглероден диоксид, както и за изтегляне от употреба на стари коли. Бюджетът за 40-те електроколи и предстоящата грантова програма е по Плана за възстановяване и устойчивост.

Кипър се стреми до 2030 г. 25% от регистрираните нови превозни средства да бъдат електрически, а до 2035 г. те да достигнат 100% .


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна