Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване с 45% на финансирането на европейски технологични стартъпи тази година

Снимка: Алами/Ройтерс

Общите капиталови инвестиции в европейски стартиращи технологични компании (стартъпи) се очаква да спаднат до 45 милиарда долара през тази година, което е с 45% по-малко спрямо 2022 г. и с 55% по-малко спрямо 2021 г., когато за пръв път обемът на инвестициите надхвърли 100 милиарда долара, съобщи във вторник компанията за рисков капитал Atomico в своя доклад “State of European Tech”.

Atomico обаче посочва, че сериозен инвеститорски интерс през настоящата година е имало към технологичните компании за изкуствен интелект и към климатичните технологии.

"Някои от стартиращите компании, които набраха големи суми през 2021 г. и началото на 2022 г., за да достигнат пазарни оценки от милиарди долари, ще видят, че пазарната им капитализация спада под границата от милиард долара", заяви един от партньорите на Atomico, добавяйки, че очаква "да види още обезценка през следващата година, тъй като тези компании вероятно ще трябва да се върнат на пазара през 2024 или 2025 г., за да оцелеят."

Освен това, според доклада на Atomico, забавянето на финансирането се дължи главно на фирмите, намиращи се на по-късен етап, през който те се фокусират върху производството, регулаторното одобрение и комерсиализацията на техния продукт. Този процес забавя набирането на средства, като свиването на финансирането се дължи и на намаленото темпо на внедряване от страна на инвеститорите.


Том Уемайер, ръководител на отдела за данни в Atomico, посочи пред CNBC, че това, с което Европа се откроява, е, че регионът всъщност бележи подем през последните три години в сравнение със своите партньори в САЩ и Китай.

Американските и азиатските институционални инвестиции в европейските технологии избледняха в голяма степен, отбеляза той, тъй като "туристическите" фондове като Tiger Global и Coatue, които наводниха пазара през 2020 г. и 2021 г., се оттеглиха през последната година и нещо с оглед на макроикономическите насрещни ветрове.

Докато общото рискове финансиране от 2020 г. насам е намаляло в САЩ с 8%, а в Китай - с 9%, в Европа нивата на инвестиции са нараснали с 19% през същия период от време, което е знак на устойчивост на региона.

Въпреки намалелите през тази година инвестиции в технологични стартиращи компании, технологичният сектор се възползва от прилив на интерес по отношение на изкуствения интелект.

Компании като Aleph Alpha, Mistral и DeepL набраха капитал на стойност стотици милиони долари от инвеститори благодарение на шума, който се развихри около компанията OpenAI, кстояща зад изключително популярния чатбот ChatGPT.

Според Atomico изкуственият интелект (AI) е осъществил най-голямото привличане за кръгове за набиране на средства, възлизащи на 100 милиона или повече, като 11 компании за AI са участвали в тези така наречени "мегараундове".

В началния етап ИИ беше най-оживеното пространство за инвеститорите, привличайки 11% от всички кръгове на финансиране на стойност 5 милиона долара или по-малко, каза Atomico.

Междувременно Европа е най-добрият център за глобални AI таланти, като броят на висококвалифицирани AI компании се е увеличил 10 пъти през последното десетилетие и е изпреварил САЩ.

Климатичните технологии са друг открояващ се сектор, според Atomico. Финансирането в компании в областта на въглеродните емисии и енергетиката представлява 27% от целия капитал, инвестиран в европейски технологии през 2023 г., което е три пъти повече в сравнение с 2021 г.

Според Atomico общата стойност на всички частни и публично регистрирани технологични компании в Европа е надхвърлила  3 трилиона долара през 2023 г., завръщайки се към това ниво след солиден спад под него през 2022 г.

Миналата година европейският технологичен сектор заличи 400 милиарда долара от общата си пазарна капитализация.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени