Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Списъкът с кандидатите за УС на НФК трябва да е публичен

| Интервю
Снимка: БГНЕС

България е изолирана от общоевропейските културни процеси, заяви пред БНР Асен Асенов, директор на Фондация "Едно" за култура и изкуство. 

Въпросът не е кой, а хора с каква експертиза ще влязат в управата на Национален фонд "Култура", каза той по повод на предстоящия избор на нов УС на Фонда. 

"България е една от малкото държави в ЕС, която продължава да е несвързана с европейската екосистема на културните индустрии. Прекият резултат от това е, че в над 90% от българските населени места за последните 33 години единствената западна европейска култура, позната на населението, за съжаление е немският супермаркет. В тази тежка ситуация новият УС на НФК ще трябва да изпълни Плана за възстановяване, в частта му за култура, който е един изключително важен проект за бъдещето на културния сектор в страната. Той е мислен да бъде байпас на несъществуващите реформи, а тези реформи, които трябваше да се случат, трябваше да доведат до това свързване с Европа", коментира Асенов в предаването "Преди всички". 

По думите му в проекта има предвидени 40 млн. евро. Важно е хората, които ще поемат НФК, да имат разбирането за важността на този процес, подчерта той и обясни, че става дума за това, че тези 40 млн. могат да бъдат инвестирани в свързването на България с европейската екосистема. 

Според него културната изолация, в която се намира страната, е изключително плодотворна почва за кремълска пропаганда

Министърът ще трябва да назначи новите членове на УС по сегадействащия закон, отбеляза Асенов. И добави:

"Досега действащият закон е измислил една процедура, която е приключила в първия си етап на практика - по избор на нов Управителен съвет. На практика организации и всякакви лица биха могли да предлагат членове. Този процес е затворен. Наборът на кандидати е приключил. Сега министърът трябва да вземе решение. Законът му позволява да вземе решение сам. Надяваме се министърът и Министерството на културата да направи прозрачна процедура и ако в заданието за набор на кандидати не е имало условия за конкретна експертиза, на която трябва да отговарят членовете на УС, то тогава това може да се случи сега през една прозрачна процедура". 

Според него първата стъпка към тази прозрачност е да бъдат обявени всички кандидатури.

По думите му последните два Управителни съвети "някак не разбраха, че те са управителният орган на НФК". Те се занимаваха с разпределение на средства, посочи Асен Асенов и добави, че според него те трябва да правят политиките. 

Директорът на Фонда е избран без конкурс, подчерта той и добави, че това е абсурдно. 

Според него "гетоизирането" на България в културния сектор ще се задълбочи предвид и на отделения "смехотворен бюджет за култура".

Асенов алармира, че "културата не е брошка": 

"Не можем да бъдем пълноправни членове на ЕС, без да сме част от културата на Съюза, без да я познаваме, без да я живеем и без да участваме в този обмен. Ако проектът за култура в Националния план за възстановяване бъде изпълнен по добър и прозрачен начин, мерките, предвидени в него, би следвало да изстрелят първите български артисти на европейската културна сцена. Другата важна цел - този проект да осигури ежемесечен достъп до съвременна европейска култура във всички областни градове на страната". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени