Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четенето с удоволствие

Светлозар Желев и Анна Лазарова
Снимка: БТА

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот и за които смятат, че са формирали мирогледа им.

"Тази книга е възможна стъпка към това да приобщим, да поканим хората, да намерят пътя – казва Светлозар Желев – Големият проблем е, че липсата на четене води до много по-сериозни проблеми. Когато си недочел това те прави изключително фанатичен, хората започват да вярват на една идея и започва да проработва така наречения принцип на Дънинг - Крюгер – убеденото невежество."

Според Анна Лазарова книгите са важни за хората, защото подпомагат начина им на справяне със заобикалящата ги среда, те са още един начин да справим, да се стремим към нещо повече. "В дигиталната ера книгите изостават, мислим, че книгата е равна на учебника, а това не е така, при книгата няма трябва, тя е за удоволствие" – казва тя

Сред имената на авторите в сборника са проф. Цочо Бояджиев, поетът Стефан Иванов, Георги Господинов, Палми Ранчев, Здравка Евтимова и още много. Всички те, според Светлозар Желев, трябва да се мислят като приятели, в чиито съвет можем да се вслушаме.

Премиерата на изданието ще бъде на 29 ноември в Литературния клуб на Столична библиотека. Чуйте в "Какво се случва“ още за "От авторите и читателите за книгите и четенето".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!