Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийска премиера на сборника: "От авторите и читателите за книгите и четенето"

Снимка: Афиш на събитието

На 29 ноември е денят на дългоочакваната софийска премиера на сборника: “От авторите и читателите за книгите и четенето”, съдържащ лични разказа от хора, свързани по един или друг начин с писането и литературата. Съставителите на сборника - Анна Лазарова и Светлозар Желев ще бъдат довечера от 19 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека.

Светлозар Желев - издател, журналист, директор на Националния център на книгата в НДК, сподели за БНР, че на премиерата ще присъстват “повечето от 41 автори в книгата. 42-рият не може да присъства по обективни причини, защото е изкуствен интелект”.

Желев, който се шегува, че в България “по брой най-много са писателите, после следват издателите и чак накрая - читателите” , разкри, че книгата съдържа истории и от трите съсловия:

"Това са личните истории на всеки от нас; как сме открили своя път към книгите, как сме намерили любимите си автори, авторите, които препоръчваме, авторите, които са ни вдъхновили и всички неща, през които сме минали, за да се превърнем в читатели. Има много хора, които не са свързани с книгите - журналисти, хора на други изкуства, като Александрина Пендачанска ... има и 3 деца, защото е много важна и детската гледна точка. Тази книга е насочена към това колкото може повече хора, които все още не са намерили своя път към книгите, да го открият, а тези, които вече са открили своя път, ще получат наистина огромен на брой препоръки за книги и автори, които да бъдат тяхното литературно откритие в тази книга. Това е една есенция за книгите, които ние смятаме, че са изключително важни и биха могли наистина да достигнат до всеки човек. Освен тези текстове, които всеки от нас е написал, има и литературна анкета, в която всеки от нас отговаря - 11 въпроса, които касаят различни теми като: “Коя книга не спирате да подарявате? Коя книга смятате, че би вдъхновила всеки и така нататък”...

42-рият автор e ChatGPT. Номерът му е избран като алюзия със суперкомпютъра от “Пътеводител на галактическия стопаджия”. Той също е попълнил анкетата.

"Целта на тази книга е да бъде една поредна дискусия. По принцип смисълът на литературата е да повдига въпроси, а не дава готови отговори”.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна