Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Таня Андреева

Изграждането на Национална детска болница няма да реши проблемите на педиатричната грижа

691 са личните лекари, които имат специалност педиатрия

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Какви са усилията на държавата по отношение на болничната педиатрична грижа у нас? Има сериозни дефицити на детски специалисти и те са разпръснати по различни клиники и лечебни заведения, как те могат да бъдат събрани в мултидисциплинарен екип, който да работи компетентно, бързо и когато се налага – животоспасяващо?

"Детското здравеопазване не е само една сграда. То е система, която трябва да функционира цялостно и целенасочено, за да обхване всички аспекти на детското здраве. Като започнем от добрата профилактика, минем през добрата доболнична помощ и стигнем до болничното лечение, което трябва да има своята стъпаловидност с добра развита мрежа от общински и областни болници и функциониращи, заедно с тях – университетски болници. Докато стигнем до най-високото ниво, което е детската болница."

Това казва в интервю за БНР д-р Таня Андреева, педиатър, детски ревматолог УСБАЛО "Проф. Б. Бойчев".

"Ако няма добре изградена система надолу, която включва и спешната помощ, ние няма да успеем да осигурим една пълноценна грижа, каквото българските деца заслужават", допълва тя.

Д-р Таня Андреева, педиатър, детски ревматолог УСБАЛО

По думите ѝ Румъния има доста добре развита здравна система. Спешната им помощ е впечатляваща. Тя не е изградена само с участие на лекари и медицински сестри, парамедици. Към спешната помощ са включени системата на румънското министерство на вътрешните работи, както и пожарникари. Една наистина добре функционираща система, която обхваща както медицинската грижа, така и цялостното осигуряване на едни безопасен транспорт на пациентите.

"Колкото повече тесни детски специалисти има на едно място и те работят заедно, толкова и по-комплексна е грижата", посочва д-р Андреева. 

Личните лекари, работещи с деца, са 691, т.е. те имат специалност педиатрия. Иначе личните лекари в цялата страна са 3700. 66% от тях ще се пенсионират през следващите 10 години. Това означава, че те в момента са над 55-годишна възраст. Всяка година личните лекари намаляват със 150. 

За какво си мечтае една майка с малко дете, което има нужда от специализирана педиатрична грижа, можете да чуете в разговора на стажант-репортера Теодора Церовска в звуковия файл.  

През 2019 г. бившият вече кмет на София обеща да има детска поликлиника и започна един ремонт, който още не е довършен и на едно място да има възможност за консултиране по Здравна каса на деца с всички налични детски специалности, както е редно да има в една комплексна детска поликлиника.

Детското здраве би трябвало да бъде приоритет на всяка една държава и на всяко едно управление. 

"Всеки нов министър идва със своите виждания, със своите идеи и своите уж реформи. Но няма време да ги завърши докрай, особено в частта детско здравеопазване. Дори и стратегията за детско здравеопазване, която излезе съвсем наскоро, не очертава истинските проблеми и не дава истински решения", казва в заключение д-р Андреева.

 Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!