Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършилите висше образование в България се реализират все по-добре

Снимка: МОН

Завършилите специалността "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" получават най-висок среден облагаем доход - над 6400 лв. На национално ниво най-ниска - под 1% е безработицата сред завършилите "Медицина", "Фармация" и "Стоматология", а най-висока - 3,4% е при завършилите "Социални дейности". Средният успех от дипломите за завършено средно образование на приетите в първи курс тази година кандидат-студенти е рекордно висок за периода от 2013 година насам - много добър 5,08. 

Това показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България, което беше представено в Министерството на образованието и науката. 

Над 2% остава делът на регистрираните безработни и завършили висше образование у нас през последните 5 години. 

Делът на завършилите, които не се осигуряват в България, спада през последната година до рекордно ниво от 14%. 

До близо 60% се увеличават студентите, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, която изисква висше образование. 

Средният облагаем доход на завършилите нараства до 2200 лева при близо 1840 през миналата година, показват още данните от рейтинговата система. 

Тя отчита още, че трите професионални направления с най-много студенти са икономика, педагогика и медицина, а това с най-малко - теория на изкуствата. 

Данните от класацията показват също двойно увеличение на чуждестранните студенти у нас през последните 10 години, увеличаване на броя и влиянието на научните публикации на висшите училища, както и лидерство на Софийския университет в 22 професионални направления от общо 28, в които той участва.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!