Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

9-то Международно триенале на графиката в София

Със самостоятелна изложба Liminal/Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката в София.

Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway в Ню Джърси, САЩ. Води класове по рисуване, графика и съвременни методи на графичен печат и арт книги. Тя има две Бакалавърски степени от Moscow College of Applied and Industrial Arts и Columbus College of Art and Design, Охайо, както и Магистърска степен по изящни изкуства от Cornell University.


В своята артистична практика тя използва графика, живопис и видео инсталация в търсене на нереализираната мечта за родина. Творби на Мариана Смит са представяни в САЩ, Италия, Тайван, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Гуам и Армения.

"Работя с графика, живопис и видео инсталации като създавам колажи от пейзажи и изследвам пространствените смущения и естеството на имигрантските дислокации.", споделя авторката.


Изложбата Liminal/Гранично включва пейзажи, свързани с различни места като Венеция, пространствата Burren в Ирландия, калифорнийските секвои, както и творби, базирани на лични спомени. Гостуващата експозиция може да бъде разгледана до 6 декември в галерия "Академия".

Мариана Смит е в България по покана на Организационния комитет на Международното триенале на графиката като член на журито за определяне на наградния фонд. Събитието се организира от Съюза на българските художници и е част от Културния календар на Столична община.


Снимки: архив на Мариана Смит
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия