Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

| Интервю
Две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур, обединени в сборник

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга "Къде да се приземим?" или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото. 

Втората книга "Къде съм?" или уроци за земните от затварянето е една от бляскавите в световен план книги, които свързват екологичната проблематика с диагнозите и прогнозите около затварянето, предизвикано от пандемията – нещо, което със сигурност е белег на нови тенденции в съвместното ни живеене. 

Текстовете са евристични за всеки опит за хуманитарно, социалнонаучно или артистично осъзнаване или творене на света около нас.

"Критиката на Латур е, че ние всъщност много летим в облаците. Технологиите, изобщо съвременната наука, ни вдъхва не просто желание да летим в небето, но и да го правим като нещо задължително, което едва ли не трябва да постигнем. А в същност онова, от което се нуждае днешният свят, е именно това приземяване,  за което говори Латур."

Водещата Мария Мира Христова и проф. Стоян СтавруТова казва в интервю за програма "Христо Ботев" философът и юрист проф. д-р Стоян Ставру, който е и научен редактор на поредицата "φuturum". Той е ръководител на секция "Етически изследва­ния" в Института по философия и социология на Българска­та академия на науките.

По думите му идеята е да се върнем към нашите корени. Да разберем уязвимостта на Земята, тази критическа зона, която той нарича "зона от няколко километра", в които е възможен единствено животът. Това е ципата на земята. Ние трябва да влезем отново в тази ограничена зона на живота, който познаваме, за да се погрижим за него, за да се върнем към реалните проблеми.

"Средата, която ние приемаме за даденост, е нещо, което природата като цяло е създала сама по себе си, за да бъде себе си. Ние живеем в себе си, което наричаме "среда", но тъй като индивидът се откъсва и слага някакви граници изключително условни, ние сме забравили, че средата и ние сме едно и също нещо и грижата за нас е грижата за средата", допълва проф. Ставру.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.  

Бруно Латур (1947–2022) e социолог и философ с планетарен успех, еколог-активист, в последните години от живота си свързал мисленето за политическото с театралния спектакъл и изкуството като цяло.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!