Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Димитрова: Проектът "Европа - ново поколение" показва на младите смисъла от гласуването

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Целта на проекта "Европа - ново поколение" е да съумеем да покажем на младите хора смисъла от това да гласуват на тези избори". 

Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Диана Димитрова, която е ръководител на специалния проект на БНР, който проследява нагласите, тенденциите и очакванията на младите хора преди предстоящия европейски вот. 

Тя цитира проучване на Евробарометър за миналите парламентарни избори и една година преди тези, според което около 71% от гражданите на ЕС виждат въздействието му върху ежедневието им. Младите хора са най-склонни да подкрепят важната роля на ЕС за бъдещото си развитие, подчерта Димитрова. И добави: 

"Ако ти не виждаш смисъла и за теб няма никаква перспектива и значение, няма за какво да отидеш да гласуваш. Целта на проекта е да убедим младите хора, че има смисъл да гласуват. Насочили сме се към възрастова група 18-30 години. Това са хората, чиито виждания и изисквания към политиките на ЕС ще го преформатират, ще го променят и ще дадат път на новите визии, които ще променят и функционирането на цялото европейско обединение. Това са едни неизбежни процеси". 

Едно от последните проучвания, което предстои да бъде публикувано, показва, че младите имат по-различни изисквания към обединението отколкото по-зрялото поколение, коментира Диана Димитрова. 

"За тях основната ценност са свободата, правата и мирът. Проектът на БНР е насочен към тези теми - разясняването за възможностите какво и как да се променя. Силно се надявам, че ще съумеем да провокираме младите хора и интереса им". 

Освен към младите хора, сме насочили вниманието си и към земеделците, посочи още тя, като обясни, че земеделската политика е изключително важна: 

"У нас все още не сме разработили добре визиите си и умението да се възползваме от потенциалните възможности, които предоставя ЕС за развитие на земеделските райони, а ние все още сме земеделска страна. Там има много голям потенциал и е много важно хората да кажат какво и как искат да се промени в европейските политики".

Проектът стартира на 1 декември, като в рамките му ще бъдат представени интервюта с ученици, студенти, земеделци, както и трансгранични срещи по оста Румъния - България и България - Гърция. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!