Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България във втора урна на Лига С при жребия за Лигата на нациите

Снимка: uefa.com

Българският национален отбор по футбол ще бъде във втора урна на Лига С на новото издание на турнира Лига на нациите на УЕФА, обяви европейската централа. Тимът ни завърши на втора позиция в предходното издание, когато при вече бившия селекционер Младен Кърстаич съставът завърши с победи над Гибралтар и над Република Северна Македония като гост. Именно тези резултати поставят националите във втората урна, а не в третата.

Жребият за следващото издание ще се тегли на 8 февруари, а в Лига С 16-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи по четири отбора. Новото тази година е, че не само първите отбори ще се изкачват в Лига В. Шанс ще има и за заелите вторите места, които ще играят плейоф на разменено гостуване с предпоследен тим от съответната група на Лига В.

Единствената неяснота в Лига С е дали в четвърта урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двата тима ще се срещнат в директен мач през март, който ще определи кой остава в третото ниво на турнира и кой слиза в четвъртото. Това се налага заради поредното изваждане на руския национален отбор от международния футбол в следствие на войната, която тази страна води срещу Украйна.

Разпределението в урните означава, че България няма как да се падне в една група с отборите на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. За момента УЕФА не е уточнила календара, но със сигурност мачовете ще започнат в първата седмица на септември 2024 година. При жребия в Лига С ще бъде взета и една специфика от политически характер – отборите на Армения и Азербайджан няма как да бъдат изтеглени в една група.

Разпределение на урните за Лига на нациите в Лига С:

Първа урна: Румъния, Швейцария, Армения, Люксембург

Втора урна: Азербайджан, Косово, БЪЛГАРИЯ, Фарьорски острови

Трета урна: Република Северна Македония, Северна Ирландия, Кипър

Четвърта урна: Беларус, Литва или Гибралтар, Естония, Латвия.

Разпределение на урните в другите дивизии

Лига А:

Първа урна: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия

Втора урна: Дания, Португалия, Белгия, Унгария

Трета урна: Швейцария, Германия, Полша, Франция

Четвърта урна: Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Лига В:

Първа урна: Австрия, Чехия, Англия, Уелс

Втора урна: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия

Трета урна: Словения, Република Ирландия, Албания, Черна гора

Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан.

В Лига D са включени останалите шест страни, които са на последните места в ранглистата на УЕФА. Те ще бъдат разпределени в две групи по три отбора и победителите в тях ще се изкачат в по-горната дивизия. Това са съставите на Молдова, Малта, загубилият от баража Гибралтар – Литва, Андора, Сан Марино и Лихтенщайн.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!