Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чеферин и Лам критикуват избора на домакин на световните по футбол

Александър Чеферин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин и бившият капитан на националния отбор на Германия Филип Лам критикуваха процедурата по избор на домакин на световното първенство по футбол през 2034 година, което най-вероятно ще бъде проведено в Саудитска Арабия. 

"Хронологията на събитията от последните седмици сочи, че нещата вървят в грешната посока. Демокрацията е изместена от фокус. Напоследък процедурите, водещи до вземане на решения, са много съмнителни", каза Лам за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Международната футболна федерация (ФИФА) обяви през октомври, че домакин на световните финали през 2030 ще бъдат Испания, Португалия и Мароко. Уругвай, Аржентина и Парагвай пък ще приемат по един мач. Заради ротационния принцип, централата приема кандидатури за 2034 само от Азия и Океания, а Саудитска Арабия е единствената заинтересована страна.

"Хората правилно поставят под въпрос почтеността на тези процедури. Отвън изглежда, че всичко се движи от парите. Това вреди на футбола, защото е против изконните му ценности", каза още Лам.

Чеферин също не одобрява предстоящия избор на Саудитска Арабия и не иска световни финали през зимата.

"Заради ротационния принцип при конфедерациите, само страни от Азия и Океания имаха право да кандидатстват за домакинство. В крайна сметка, само една федерация прояви интерес. Важно е да подчертая, че УЕФА, като конфедерация сама по себе си, не е член на ФИФА и няма право да участва в изборния процес", каза той за RND.

Чеферин добави, че не му се иска повторение на ситуацията от Мондиал 2022, който бе организиран през ноември и декември. 

"Сигурен съм в едно - зимното световно първенство не е добро за футбола. Не е разумно да разискваме отново подобен вариант, защото той на практика задушава международните турнири и вътрешните първенства", добави Чеферин.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна