Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще прилага космически технологии за защита на морската среда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър ще използва космически технологии за защита на морската си среда. Споразумение за сътрудничество в тази област подписаха Кипърската организация за изследване на космоса и Кипърският морски институт. Създадената от тях инфраструктура ще бъде предоставена на научната общност в Източното Средиземноморие и Европа.

Сателити на ниска орбита, морски дронове, изкуствен интелект ще бъдат използвани за изследване на климатичните промени, наблюдение на морската среда и насърчаване на устойчивото й развитие.

Подписаното споразумение между двете научни звена е първото по рода си в Кипър за осъществяването на такава мащабна програма. Двете организации ще развиват космически и морски технологии за научни проучвания, ще провеждат съвместни действия в областта на синята икономика, като крайната цел е защита на околната среда, обявиха те.

Кипърският морски институт ще закупи догодина безпилотен кораб на цена от около 500 000 евро и безпилотна подводница, с които ще се извършват специфични изследвания на морската повърхност и дъно. Със сателити и други космически технологии ще се събира информация от големи площи за морската среда, за предизвикани от човешката дейност промени и екологични бедствия.

Резултатите и инфраструктурите, разработвани в рамките на проекта, ще са достъпни за цялата иновационна система в Кипър, региона и Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени