Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на промишлените поръчки в Германия през октомври

Промишлените поръчки в Германия регистрираха изненадващо силен спад през октомври след  два поредни месеца на растеж, което е пореден сигнал, че индустриалният сектор остават под натиск и продължава да подкопава представянето на водещата европейска икономика, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки спаднаха през октомври с 3,7% спрямо септември, когато се повишиха с 0,7% и след растеж с 1,9% през август, докато осредните пазарни очаквания бяха за слабо нарастване с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано новите поръчки през октомври се понижиха със 7,3 на сто.

Осреднените нови производствени поръчки през трите месеца до октомври се понижават с 4,6% спрямо предходните три месеца.

Нови промишлени поръчки (на месечна база)


Значителна част от спада на новите поръчки през октомври се дължи на представянето на сектора "производство на машини и оборудване", където новите поръчки се свиха с цели 13,5% спрямо септември, когато се повишиха с 9,8 на сто.

Намалени на новите поръчки обаче има и в други основни индустриални сектори, като производството на метални изделия (с изключение на машини и оборудване), производството на основни метали, на електрическо оборудване, както и поръчките в автомобилната индустрия.

В същото време беше отчете рът с 20,2% на новите поръчки при производството на друго транспортно оборудване (самолети, кораби, влакове и др.), като това рязко увеличение се дължи на постъпилите мащабни поръчки в този сектор.

Изключвайки т.нар. "мащабни" (големи) поръчки, новите производствени поръчки се увеличиха през октомври с 0,7 спрямо месец по-рано.

Вътрешните промишлени поръчки в Германия се повишиха през октомври с 2,4% спрямо септември, докато идващите от чужбина поръчки отбелязаха спад със 7,6%, като новите поръчки от останалите членки на еврозоната се свиха също със 7,6%, а тези от останалия свят - със 7,4 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна