Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Салчев

Здравеопазването е играчка в ръцете на управляващите

НЗОК е боксовата круша на политиците

| Интервю
Проф. Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

"Оказва се, че здравеопазването е играчка в ръцете на политиците, които искат да го управляват, но не искат да носят отговорност."

Това казва в интервю за програма "Христо Ботев" проф. д-р Петко Салчев, бивш управител на НЗОК и професор по социална медицина и здравен мениджмънт.

Бюджетът на НЗОК за 2024 г. възлиза на 8.1 млрд. лв. В тази сума са включени не само здравните вноски, но и трансферите от държавата. Разходи за здравноосигурителни плащания са за 7.63 млрд. срещу 6.5 млрд. лв. тази година. 

Д-р Иван Маджаров: Привидният ръст в бюджета на НЗОК не гарантира по-високи заплати на всички лекари

"Бюджетът показва, че плащаме повече за същото. Няма нещо съществено и аз неколкократно вече казах, че очаквам само увеличаване на цената на услугата, която ще бъде заплатена на тези, които я предоставят. Не се забелязват нови политики", посочва проф. д-р Салчев.

Той допълва, че не се очаква някакво свръхподобрение в системата. А след скандалите, които се получиха, очаква и срив в системата, защото това води до недоверие на обществото в здравната система.

В момента МЗ няма оперативна свобода да управлява здравната системата, а политиците са взели на ръчно управление системата. И политиката много рязко се намеси в здравеопазването.

Продължава да липсва единна профилактична програма. Защо профилактичните прегледи, които се извършват здравнозастрахователните компании за работниците, не се вписват в Националната здравноинформационна система? Няма пълен обзор какво реално се случва в системата", коментира проф. д-р Салчев.  

Михаил Околийски: Управителят на НЗОК беше пожертван

Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си

Необходимо е да бъде намерен политически консенсус кой да ръководи НЗОК. Но и как ще бъдат разходвани публичните средства, които Здравната каса акумулира.

"Бюджетът на НЗОК е насочен към изпълнение на политиките на държавата. Той не е самостоятелен. Да всяка стотинка, която се влага в здравето на населението, е инвестиция за бъдещето. Но аз не виждам нещо, което да е направено допълнително", казва още професорът.

По думите му Българският лекарски съюз отново преди няколко дни застана срещу управителя на НЗОК.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!