Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракът на ендометриума – злокачествено, но лечимо заболяване

| Интервю
Д-р Иван Диков
Снимка: Inspiro

Пет българки всеки ден се разболяват от най-често срещаното онко-гинекологично заболяване – рак на ендометриума. От 1 декември 2023 г. се повеждат безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология "Майчин дом". Те ще продължат до 31 януари 2024 г. Най-често срещаното онко-гинекологично заболяване засяга около 700 жени годишно в София и над 2000 в България, от които над 75 процента са в менопауза.

"Ракът на ендометриума де факто е развитие на злокачествено заболяване на маточната лигавица. При жените най-честото раково заболяване е ракът на гърдата – 27%, след заболяването на правото черво и ректума и на трето място с около 9% е ракът на ендометриума", казва д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в "Майчин дом“, управител на Медицинския център към болницата.

85% от случаите се наблюдават при жени в постменопауза. В тази възраст е големият процент на страдащи от рак жени. Останалите 20-25% са жени, които са в етап предменопауза или 1-2 година преди края на менструалния цикъл.

Туморното образувание се развива в най-вътрешния слой на маточната кухина, като в голям процент от случаите се дължи на патологично изменение в структурата на клетките, които го изграждат.

Наднорменото тегло е един от основните рискови фактори, тъй като при пълните жени мастната тъкан произвежда естроген. За това при тях се наблюдава 3 пъти по-висок риск от рак на ендометриума. Препоръчително е жената да бъде активна и да контролира теглото си с напредване на възрастта, за да намали риска от това онкологично заболяване. Често срещано е и при жени с диабет или високо кръвно налягане.

В началото заболяването протича напълно безсимптомно. Ранните оплаквания са от някакви генитални кървения, а при късните се проявява болков синдром в областта на малкия таз. Един от методите да поставяне на точна диагноза  е хистероскопията, допълва д-р Диков.

Ракът на ендометриума се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването му се наложи миниинвазивната, роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения и атравматичност.

Часове за безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката могат да бъдат записани всеки работен ден между 13:00 и 15:00 ч. на телефон 02/ 9172 233.

България е една от водещите страни по брой цезарови сечения. Индикациите за цезарово сечение много се разшириха, но едва ли не поради криво разбрани виждания голяма част от жените сами избират този метод, казва още той.

На 13 декември от 13.00 часа в Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом"  в рамките на "Училище за родители", ще се проведе семинар на тема "Алтернативни техники за водене на раждане".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна