Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

Снимка: bg90s.com

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма.

Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница, съдържаща негови биографични и библиографски данни, които да подпомогнат по-подробно запознаване с този период от литературната ни история.

Сред поетите, чиито стихотворения се превръщат във видеопоезия, са Биньо Иванов, Иван Методиев, Николай Искъров, Калина Ковачева, Малина Томова, Борис Роканов, Палми Ранчев, Ани Илков, Георги Господинов, Петър Чухов, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Румен Леонидов, Миглена Николчина и много други.

"Част от идеята е, че това уж е близко минало, но то е почти изчезнало. Някои от поетите на времето са напълно непознати, те никога не са живели в столицата, други обаче са много утвърдени и имат дълъг творчески път. На практика не може да има истински общ знаменател на поезията от тези години, но любовта към поезията е водеща." – казва Мария Михайлова, една от създателките на сайта.

"Аз съм едно от тия деца, за които 90-те са далечни. – разказва Дамян Михайлов, който е режисьор и автор на видеоматериалите. – Но се оказа, че поезията изненадващо много говори за десетилетието. Всички от нашето поколение имат родители, които са живели тогава и картината е наистина на едно престройващо се и тепърва ориентиращо се общество. Поезията от 90-те повече влиза в ежедневието, в калта на живота. Всяка бедност и глад са били път на натрупване на мъдрост." – допълва той.

Чуйте Мария и Дамян Михайлови в "Какво се случва"


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!