Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът за НС: Рекордно ниско гражданско представителство, още по-ниско обществено доверие

Притеснително е, че посяга към Конституцията, отбеляза държавният глава, като коментира и други теми от актуалния политически дневен ред

Президентът Румен Радев.
Снимка: БТА

Парламентът не трябва да оставя впечатление, че Конституцията се използва като оправдание за необходимостта от съществуването на управляващата коалиция. Така президентът Румен Радев коментира промените в основния закон, които в петък бяха одобрени на първо четене в Народното събрание. 

Радев коментира бюджета за следващата година, предоставянето на военна помощ за Украйна и усилията на страната ни за членство в Шенген. 

Според държавния глава притеснително е парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие да посяга към Конституцията.  

"Мисля, че това не е нормално - парламентът има критично важни въпроси, в които трябва да се съсредоточи, и не трябва да оставя впечатление, че основният закон на държавата се използва като параван, оправдание по-точно, за необходимостта от съществуване на тази коалиция".

След журналистическа реплика: Призоваха Ви част от депутатите да се включите с Ваши предложения за промени в Конституцията, държавният глава отговори така:

"Аз в такъв парламент не мога да внеса предложения за Конституцията. Рекордно ниско гражданско представителство, още по-ниско обществено доверие", повтори президентът. "Няма как там да внеса свои предложения", беше категоричен той.

Президентът коментира и темата дали ще наложи вето на бюджета за догодина. 

"Аз мисля, че това което казах, изигра своята роля - имаме уверенията, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека да видим, все пак", посочи Радев. 

По темата за присъединяването на страната ни към Шенген и изказването на министъра на вътрешните работи на Австрия, че страната му е готова да пусне България и Румъния във "въздушния Шенген", президентът коментира:  

"Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет: "Ето, България вече е в Шенген". Не, за нас критично важно е да се отворят сухопътните граници.

Условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя, аз мисля, че са трудно приемливи за България".

След като парламентът преодоля ветото на президента за предоставяне на бронирана техника с отпадната необходимост на Украйна, президентът коментира:  

"Аз се надявам, че.(.. ) нашите народни представители трябва да осъзнаят, че тяхната отговорност е най-вече към българските граждани, към тяхната сигурност, към тяхното качество на живот, не към други държави.

И това трябва да бъде тяхно много ясно разбиране за тяхната първостепенна задача в този парламент".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени