Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът по миграцията на

Нидерландия за ветото за Шенген: Първо да видим цялата информация от мисията

Министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Първо трябва да видим цялата информация от мисията за установяване на фактите и тогава ще вземем решение" - така министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург отговори на въпрос дари страната му ще свали наложеното вето върху България за присъединяване към Шенген. 

"Първо трябва да видим цялата информация и когато тя стане налична и видим, че България е направила всичко, което трябва, ще решим кога е моментът за нея.

Не съм нито оптимист, нито песимист, първо искам да видя цялата информация и тя трябва да ни бъде дадена от Комисията. Не мога да кажа колко време ще отнеме това, защото не знам каква ще е информацията", коментира Ерик ван дер Бург.
Мисията, в която участваха нидерландски и австрийски експерти - на двете страни, които налагат вето на влизането ни в Шенген, се проведе в края на ноември.
Днес докладът от нея беше представен на министрите на вътрешните работи от ЕС от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. И тя, и министър Стоянов го определиха като "изключително положителен".
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец.  По първоначална информация това е станало при изпитания.  Има сериозни материални щети.  Няма данни за пострадали. Директорът на "Терем - Цар Самуил" - Калин Димитров, който е в парламента за изслушване в комисията по отбрана по друг повод, каза, че това е производствена..

публикувано на 31.07.24 в 15:06

Пожар край Монтана, горяха сухи треви

Пожар е избухнал днес край монтанския квартал "Кошарник". Сигналът е подаден малко преди 12:00 часа -  за запалени сухи треви. Вятърът от север допълнително разгаря пожара, който е в близост до гробищния парк,  в района на ромския квартал "Кошарник". Сив облак от пушек се издигна високо над квартала. Пожарът е загасен от четири екипа на..

публикувано на 31.07.24 в 15:00