Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Ананиева: За да успееш трябва да влагаш сърце, душа и отношение към хората

Един от най-успешните клубове по художествена гимнастика в България – Илиана празнува днес 30-годишен юбилей.

Спортен клуб “Илиана” е основан през 1993 година и е първият частен клуб в България. Председател и основател на клуба е световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева до декември 2012 гозина, след тази дата председател на клуба става треньора на бронзовите медалистки от олимпийските игри в Рио през 2016 - Ина Ананиева.

Емблемата на клуба са защитавали редица състезателки, донесли на страната ни медали от европейски и световни първенства, както и от олимпийски игри. Гимнастичките на Илиана имат сериозен принос в спечелването на отличия с отборите ни при ансамблите.  На Летните олимпийски игри в Токио  в състава, извоювал първата олимпийска титла в този спорт за страна ни, от клуба са Ерика Зафирова и Стефани Кирякова.

„30 години и са много и са малко. Ако се върна назад във времето все едно беше вчера и основахме клуба, защото аз бях една от първите състезатели на клуб Илиана. Разбира се, отговорността ми е огромна след като го наследих преди 10 години, откакто Илиана стана председател на федерацията.  Знам каква е отговорността,  знам как го създаде, знам какво влагаше и наистина се старая да поддържам нивото на този клуб. За тези  30 години от друга страна имаме страшно много успехи. Факт е,  че. продължаваме да сме сред водещите клубове“, сподели Ина Ананиева – президент на клуб „Илиана“

„Когато поех клуба беше нормално да се стресна. Аз тогава бях поела националния отбор след олимпиадата в Лондон през 2000 година, бях треньор на ансамбъла, Естествено, типично в нейн стил Илиана дойде и ми каза -  ти поемаш клуба. Аз се уплаших, не знаех дали ще мога да се справя, тя ми каза – спокойно, щом съм преценила така,  ти можеш
да се справиш с много работи и общо взето така се случиха нещата. Разбира тогава управлявах дистанционно, заради ангажиментите с националния отбор. От  2017 година съм плътно абсолютно всеки ден в клуба, абсолютно всичко минава през мен. Старая се да влагам много усилия, както в децата, в треньорите и в администрацията. Рецептата за успех според ме е, че каквото и да правиш, трябва да си изцяло отдаден на това нещо, трябва да влагаш сърцето си, душата си и трябва да имаш отношение  към
хората, отношение към децата, отношение към процеса, защото никак не е лесно да работиш с хора, та камоли с деца“, допълни треньорката на бронзовите медалистки с ансамбъла от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

„Мога да кажа кое е най- ценното отличие за мен. За мен най- ценното е работата ми с всеки един треньор, с всеки един състезател. Не мога да кажа този медал или тази купа ми е по ценна от другата. Не съм правила равносметка, наистина не съм водила статистика за броя на спечелените медали и купи. Факт е, че са хиляди медалите, десетки са купите от световни и европейски първенства. От олимпийските игри също имаме отличия“, каза още Ина Ананиева.

Още за ролята на Илияна Раева в живота на клуба и на Ина Ананиева и какви са пожеланията на една от най-успешните ни треньорки за поне следващите 30 години можете да чуете в звуковия файл.

Тази вечер от 18.00 часа в зала "София" ще се проведе галаспектакъл по повод 30 години СК "Илиана".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени