Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Финансово стабилни": Ще удържи ли "Хамас" на израелския щурм?

Демонстрация на бойци на "Хамас", Газа, октомври 2022 г.
Снимка: АФП

"Хамас" е фокусът на неуморна израелска офанзива в Газа, но със своите устойчиви и разпръснати финанси се очаква да има значителни възможности на свое разположение, докато конфликтът се удължава, отбелязва в свой коментар АФП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да унищожи радикалното палестинско движение след атаката на 7 октомври – най-смъртоносната в историята на страната.

Бойци на "Хамас" избиха тогава 1139 души, повечето цивилни, по данни на Израел и взеха 250 заложници обратно в Газа, където все още се намират 129 от тях.

През последните два месеца 18 800 души, предимно деца и цени, са убити при израелските бомбардировки в Ивицата Газа, според властите в ръководения от "Хамас" палестински анклав.

Женски отряд на Хамас, Газа, октомври 2022 г./АФП

Но докато Израел преследва военните си цели, омаловажаването на финансовите потоци към "Хамас" също ще се окаже сложна задача.

"Хамас" са финансово стабилни", заявява пред АФП Джесика Дейвис, президент на канадската организация "Insight Threat Intelligence".

"През последното десетилетие, ако не и по-дълго, те създават устойчива финансова мрежа", посочва тя, обяснявайки, че радикалното движение прави инвестиции и има източници на приходи от много страни и те не са възпрепятствани.

Тези източници включват "дребен бизнес и недвижими имоти" в страни като Турция, Судан и Алжир, допълва Дейвис.

"Хамас" разчита и на неформална мрежа от дарения.

Организацията, включена в терористичния списък на ЕС, е "станала много добра в развитието и управлението на много сложна система за обмен на валути", коментира Ицхак Гал, израелски експерт по палестинска икономика, който поясни, че тези обмени се осъществяват през Турция, ОАЕ, Европа и САЩ.

А броят на донорите не е задължително да е намалял след 7 октомври.

"Въпреки зверствата "Хамас" изглежда са спечелили подкрепа сред определени сегменти в международен план, възприемани като авангард на съпротивата", казва Лукас Вебер, съосновател на специализирания уебсайт Militant Wire.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна