Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

Снимка: Правителствена информационна служба

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяване на хората при извънредни ситуации.

Премиерът Главчев отхвърли обвиненията, че пожарната не си е свършила работата навреме и е оставила част от къщите във Воден да изгорят.

"Много внимателно и именно затова съм тук, за да видя дали има пропуски. Ще бъдат извършени проверки дали има такива пропуски. И ако се установят такива, нека хората бъдат сигурни и вие бъдете сигурни, че ще бъдат взети съответните мерки /.../. По начина, по който са предвидени да се извършват проверки. Лично аз съм на място. Ще разпитам", обясни премиерът.

Главчев каза още, че ще свика в петък или вдругиден съвета за сигурност, на който да бъдат обсъдени текущите проблеми. В петък той се очаква отново да бъде във Воден заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Решение. Между другото съм с намерение утре да свикам Съвета за сигурност към Министерски съвет. Той е орган, който, знаете, функционира с ходене на съвета по национална сигурност. Там ще бъдат изяснени доста от темите, за които вие говорите. Но това единственото място, в което се говори за пропуски и точно затова държах много да дойда тук, за да се уверя лично за какво става въпрос. Говори се, че много силен вятър има и там отново се е възобновил огънят. Критична ситуация няма. Въпросът е да няма засегнати много къщи. Не можем да не отбележим, че хубавото в нещастието, което се случва, е, че няма човешки жертви. Това все пак е най-важният показател. Всички друго може да се възстанови, но човешкият живот не", подчерта Главчев.



Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев обяви, че в Крайново ситуацията е овладяна, но в момента има фронт от около 2 километра, който върви към границата с Турция.


От правителствената пресслужба съобщиха и че пострадалите от пожарите ще получат всички помощи, които им се полагат по закон във възможно най- кратък срок. 

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна