Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати са доволни от преизбирането на Урсула фор дер Лайен, но ще следят дейността ѝ

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутати изразиха задоволство от избора на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, но същевременно заявиха, че ще следят внимателно нейните следващи действия.

Андрея Векслер от ЕНП, която е германски евродепутат за първи път, изрази задоволство от високия резултат, с който бе даден вторият мандат на фон дер Лайен. По повод възможността "Патриоти за Европа" и "Европа на суверенните нации" да са по-силна опозиция, тя отговори: "Тази опозиция ще бъде по-гласовита, но ние също повишихме резултатите си и сме най-силната група в парламента. Без нас няма да има мнозинство нито вляво, нито вдясно. Така че нашият отговор ще бъде по-добра политика, по-близко до хората и да не се боим нито от леви, нито от десни".

На въпроса ми за перспективата за връщане на Доналд Тръмп в Белия дом и отдръпването му от Европа, Андрея Векслер отговори: "Европа трябва да зависи само от себе си, да има силни позиции спрямо хората си и да, трябва да реагираме на знаците, които получаваме от Съединените щати".

Според евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Удо Булман, сигналът от вота е, че проевропейските групи са достатъчно силни не само да защитават Европа, но и за да развият интересите от тяхното обединение. На репликата ми, че крайно десните са повишили резултата си и ще бъдат силна опозиция, той отговори лаконично: "Да, но към настоящия момент изобщо не виждам да имат каквото и да било влияние".

Запитан за поставените условия на социалистите към фон дер Лайен, той отговори: "Нашите условия не са поставени само за първите стъпки, те са в процес. А този процес започна днес и не свършва днес".

Евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ондржей Крутилек заяви, че е подкрепил фон дер Лайен, но ще следи внимателно дали тя ще изпълни обещанията си. "Честно казано, гласувах за нея, но с кървящо сърце. Смятам, че тя направи много грешки през първия си мандат, но аз просто потвърдих това, което реши Европейският съвет. Сега обаче тя трябва да покаже дали е сериозна или просто ще ни кара да се усмихваме".

Крутилек допълни, че очаква да види екипа ѝ, портфолиото, ще има ли силен заместник-председател и кои дирекции за кои комисари ще работят. "След това ще решим дали през есента да гласуваме за новата Комисия", добави той.
По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна