Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 118 жертви на силното земетресение в Северозападен Китай

Разрушения след земетресението в Северозападен Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 118 души са загинали при силното земетресение в Северозападен Китай, предаде държавната новинарска агенция Синхуа, като се позова на властите.

Трусът с магнитуд 6,2 бе регистриран минута преди полунощ местно време на дълбочина от 10 километра. Засегнати са две провинции. Освен човешките жертви, има щети на инфраструктура и на хиляди сгради, електрозахранването и водоснабдяването са прекъснати в няколко села. На места влаковете не се движат. Китайският президент Си Цзинпин нареди мащабна операция по спасително-издирвателни дейности и подпомагане на хората в засегнатите райони, в които температурата e минус 14 градуса по Целзий.

Водещи световни медии следят директно изригналия на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия вулкан след седмици на интензивни земни трусове. Около 4000 души бяха евакуирани по-рано от рибарски град в близост. Вулканът е на около 42 км от столицата Рейкявик.

Дължината на пукнатината във вулкана е около 3 километра и половина, лавата тече със скорост от около 100 до 200 кубически метра в секунда, информира Би Би Си. Това е многократно повече, отколкото при предишни изригвания там през последните години.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени