Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Коцев: В следващите месеци и години очакваме бурно развитие на изкуствения интелект

| Интервю
Снимка: Pixabay

"Изкуствен интелект и истински измами" – под този надслов двама експерти в областта на информационната сигурност ще покажат на живо как изкуственият интелект може открадне глас например и да го използва за измама. Двамата ще разкажат и за различни механизми за борба с хакерите и дигиталните измами и за ефективните средства за защита на идентичността ни в сферата на изкуствения интелект.

Единият от експертите е Красимир Коцев. Пред БНР той подчерта, че е изключително важно, че България вече има свой изкуствен интелект

"Ние като държава с кирилица и славянска писменост малко по-късно въвеждаме нововъведенията, свързани с изкуствен интелект, поради факта, че моделите, които се тренират в днешно време, масово работят с чуждоговорящи езици. Това е изключително важно за българската аудитория. Ние като технологична нация смятам, че сме доста напред в световен мащаб в развитието на технологиите. Една такава новина всъщност изстрелва България доста напред спрямо други балкански и източни държави".

Според него навлизането на изкуствения интелект има добри и лоши страни. Той изброи ползите, като подчерта огромния ефект за киноиндустрията. По думите му изкуственият интелект може да ни даде достъп до огромна база данни, както и да създаде т.нар. виртуални учители.

"Толкова бързо се създава съдържание, че ние не можем без помощта на изкуствения интелект да насмогнем и да намерим това, което е най-подходящо за нас", уточни експертът.

Красимир Коцев посочи и недостатъците:

"Голяма част от политическия елит има множество на брой изяви в интернет пространството, в медийното пространство. Злонамерени хора биха могли много лесно чрез изкуствения интелект да копират образа и гласа на дадена политическа личност и да подмамят избирателите, с което да манипулират вота и да наклонят везните към конкретна партия".

По думите му софтуерът, който генерира фалшиви образи, е все по-достъпен за средностатистическия потребител. Според него е изключително лесно някой да се представи за друго лице чрез новите технологии. Това обаче става с известните личности. По-сложно е да създадем собствен алгоритъм и да копираме случаен човек, защото не разполагаме с неговите данни (снимки, видеозаписи, звукозаписи и т.н.), уточни експертът. Той отбеляза, че копирането на глас става много по-лесно. А за да се предпазим от измами, можем да задаваме специфични въпроси и така да разберем дали сме обект на измама. По думите му изкуственият интелект няма да знае отговорите на всички въпроси, а освен това и не е достатъчно добър в промяната на интонацията.

Коцев заяви, че в следващите месеци и години очакваме много бурно развитие на изкуствения интелект. Според него инструментите и алгоритмите ще стават все по-бързи и адекватни, съответно това ще става много по-широкодостъпно.

По думите му вече има и доста инструменти, които разпознават лицевите показатели и разпознават съдържанието като фалшиво.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна