Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Стоев и технологиите, които правят живота красив

Петко Стоев
Снимка: Иван Русланов

Младият изобретател инженер Петко Стоев преди време представи своята идея за рехабилитационен робот, чиято цел е възстановяване на пациенти с травми на горните крайници. 

С него Петко спечели в петото издание на конкурса за млади учени „Предприемач в науката“ на фондация „Карол Знание“. Той е докторант в „Института по информационни и комуникационни технологии“, секция „Кибер – физични системи“ към Българска академия на науките. Преподава дисциплини, свързани с роботика. 

В предаването „Нощен Хоризонт“ Петко Стоев разказа, че миналата година за него се е развила „красиво и динамично“. Един от големите му успехи е спечелването на програмата „Наука за бъдеще 3“ на фондация „Америка за България“, където получава финансиране за втори проект, насочен към хората с проблеми в опорно – двигателния апарат.

„Първият проект е рехабилитационен робот – тип екзоскелет. Екзоскелетът е концепция, взета от насекомите. Това означава – външен скелет. Това е робот, който се полага по пациента. Пример – „Железният човек“. С него ние целим да направим възстановителните процедури след инсулт или друг вид злополуки в горните крайници много по-мащабни, достъпни и навременни. Да решим проблеми като достъпа до клиничните заведения, техния капацитет и препълването на графиците“ разказа още инженер Стоев.

За втория проект Петко споделя:

„Моята дипломна работа още в бакалавърската ми степен беше дизайн и проектиране на хуманоидоподобен робот за подпомагане на възрастни хора и хора с проблеми в опорно – двигателният апарат. Още тогава исках да намеря финансиране, за да го реализирам. Всяка разработка, всяка иновация, има определено време на актуалност. След това идва следващото поколение технологии. Самият робот е трансформируем, хуманоиден, за възстановяване на хора с парализа в долните крайници

Това означава, че той има два режима на работа. В единия режим роботът се скачва с инвалидната количка и позволява на потребителя да се движи изправен във външни или вътрешни среди – в парка или у дома. Този режим позволява на пациента пълноценен начин на живот. 

Вторият режим е хуманоидоподобен асистент, който се използва в домашни условия. Тоест, роботът може да донесе чаша вода на потребителя. Той има роботизирана ръка към него, отново е на принципа на телеуправление – през приложение, потребителят вижда какво се случва в другата стая“.

Според Петко Стоев младите изобретатели трябва да работят с въображение и искра.

Повече чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени