Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Запрянов: Учението на НАТО цели да покаже на Русия готовност за защита на своята територия

| Интервю
Ген. Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната
Снимка: Савина Спасова

НАТО демонстрира способности, учението е насочено да покаже на Русия, че Алиансът е готов да защитава своята територия

Това заяви пред БНР заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и обясни, че това е отбранително учение и то не е насочено към някакви въздействия на войната на Русия в Украйна:

"НАТО има свое решение по този въпрос и ние оказваме помощ на Украйна да се справя с тази война. Но въоръжените сили на НАТО дават сигнал към Русия, че ние сме готови категорично да защитаваме своята територия. ... Страните от НАТО трябва да вземем на сериозно тази заплаха, да модернизираме въоръжените си сили, да повишим тяхната готовност и да покажем решителност. Само по този начин можем да разколебаем един агресор от подобни действия".

Той беше категоричен, че цялата политика на НАТО е сдържане и отбрана

Най-мащабното военно учение на НАТО след Студената война ще започне идната седмица и ще продължи до края на май, съобщи преди дни в Брюксел върховният главнокомандващ силите на Алианса в Европа генерал Крис Каволи.

"Български офицери, които служат в щабовете на НАТО, Министерството на отбраната, българските представители в НАТО, всички участваме в това учение. То е планово учение. Няма нещо извънредно, което да го е наложило", уточни ген. Запрянов. 

Заместник-министърът на отбраната определи като дезинформация твърденията, че България, "развръщайки отбранителна система", ще провокира някого:

"Това е нонсенс. Едно отбранително оръжие не въздейства върху чужда територия, а върху противник, който напада вашата територия. ... Опозицията трябва да иска правителството да модернизира отбранителните ни способности, това е в национален интерес, другото е дезинформация".

Запрянов подчерта, че Противоминната група е изключително мирно насочена и е така организирана, че да не се ескалира подозрение в Русия, че трите натовски страни, ще правят нещо, което да е срещу тях насочена. 

По думите му с подписването на Меморандума за създаване на Противоминна група в Черно море с Турция и Румъния се отваря път за започване на функционирането на такава група:

"Ще има на 6 месеца две активации по 15 дни. Около двумесечна дейност на море за година, реална, която ще трябва да води до контрол, мониторинг, ако се открият мини, да бъдат унищожавани".

Той беше категоричен, че България има технически средства - миночистачи, за да участва в тази група

Модернизацията на армията и социалният пакет са част от атрактивността на службата, заяви заместник-министърът на отбраната и коментира:

"Да се говори от опозицията, че армията е неокомплектована и има все още много остаряла техника и в същото време да не се подкрепя увеличение на военните разходи, това не го разбирам. Когато говорим, че трябва да увеличим социалния пакет, това означава, че трябва да увеличим военните разходи. В бележките на конструктивна опозиция бих се вслушал".

Зам.-министър Запрянов обясни, че България предоставя военна помощ за Украйна, но и ще получи финансово възстановяване на даденото:

"Пропуснахме възможността за триъгълни сделки, чрез които да получим военна техника от други натовски страни. ... Вече започваме да получаваме нови боеприпасите по договор с ВМЗ, по който МО деблокира стари бойни припаси, които са отишли във ВМЗ-Сопот и срещу тях получаваме нови. Ние даваме боеприпаси, които са над 40 години. ... БТР-ите за Украйна са готови за изпращане. Тази логистична операция не зависи само от България и Украйна, зависи и от центъра за придвижването, който се намира в Германия. За тази помощ не е необходим един ешелон, както и много координация. Това е сложна логистична операция, но ние сме близо до това да започне заминаването за Украйна на тази техника". 

Интервюто на Диана Янкулова с Атанас Запрянов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени