Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев видя къде американците строят българските F-16. Подписа един от тях

7
Снимка: FB/ Тодор Тагарев

В рамките на визитата им в САЩ министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на "Lockheed Martin" в Грийнвил, щата Южна Каролина.

Целта на посещението беше да се срещнат с представители на ръководството на компанията, да се запознаят с производствения процес и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

На място българската делегация е била посрещната от Орландо Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегрираната изтребителна група в "Lockheed Martin". 

На срещата е присъствал и заместник помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт.

От пост на военния ни министър във Facebook е видно, че той полага подписа си на първия български F-16. 

"Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили", отбелязва министър Тагарев по време на срещата. 

При обиколката в производствената база делегацията е разгледала седем от предназначените за страната ни изтребителя, които се намират в различен етап на производство. 

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.

Снимки: FB/Тодор Тагарев 
По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на опозицията във Великобритания

В интервю за вестник "Таймс" Найджъл Фарадж заяви, че е напълно възможно до пет години той да стане лидер на опозицията във Великобритания. През седмицата Фарадж направи рязък завой в политиката си като обяви, че се кандидатира за общите избори на 4 юли. Статистиката показва, че това ще бъде осми опит на новия лидер на партията..

публикувано на 08.06.24 в 12:50

Продължава горещата вълна в Гърция, температурите удрят 44 градуса

Продължава горещата вълна в Гърция. Метеоролозите прогнозират повишение на температурите до 44 градуса. Извънредно съобщение на Гражданска защита и здравните власти предупреждава за температури над 40 градуса в следващите дни. Според метеоролозите от понеделник навлиза много гореща вълна с въздушни маси от Африка придружени с прах...

публикувано на 08.06.24 в 12:49
Десислава Йонкова

203 333 с право на глас в област Велико Търново, сред тях и 14 столетници

В област Велико Търново на изборите утре имат право да гласуват 14 столетници, като най-възрастният е на 103 години. За първи път своя вот може са упражнят 857 младежи, навършили пълнолетие от местните избори миналия октомври до сега.  В област Велико Търново гласоподавателите за Народното събрание са 203 333 или с 2633-а повече от имащите..

публикувано на 08.06.24 в 12:45

Проф. Киран Клаус Пател: Само НАТО може да възпре нова руска агресия

"Не можем да приемаме за даденост основите, върху които сме изградили европейския си начин на живот и ролята си в света". Това написаха в съвместна статия във "Файненшъл таймс" френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц миналата седмица. Войната в Украйна се обърна в полза на Русия. Икономиката на Европа куца зад САЩ...

публикувано на 08.06.24 в 12:25
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Възобновен е дебатът за това как да изглежда ЕС

Възходът на крайната десница в Европа има много бащи . "Един от тях е левицата", каза наскоро в интервю за "Шпигел" известният френски философ и социолог Дидие Ерибон. Левицата, загърбила през последните десетилетия социалната политика. През 90-те години на миналия век глобализацията изтръгна от ръцете й грижата за традиционния електорат -..

публикувано на 08.06.24 в 12:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: ООН се постави в черния списък на историята

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. На север, в град Газа, трима..

публикувано на 08.06.24 в 11:56
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън - жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се за Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се като бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. : Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител..

публикувано на 08.06.24 в 11:52