Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор за библиотеката като "живо тяло" и четенето като лек срещу безразличието

Годишните награди на Столична библиотека бяха раздадени на писатели и читатели за девети пореден път. В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Петър Чухов – поет, писател, библиотекар и ръководител на Литературния клуб към библиотеката. Към разговора се присъединява и Мария Донева – поет, преводач и носител на тазгодишната награда "Най-четен детски автор".

"Тези награди са нещо много важно, което изразява стремежа на библиотеката ни да се превръща в един от най-важните културни центрове в града и държавата", казва Чухов в началото на разговора. Той споделя със слушателите добрите тенденции, които наблюдава като библиотекар в последно време – нарастват броят на взетите книги и процентът на активните млади читатели.

Ето защо, според Чухов, важното в тези награди е тяхната взаимност и насоченост както към писателите, така и към читателската група.

На телефонната линия на предаването се включва любимата на малките читатели Мария Донева – автор на книгите "Азбука с животни професионалисти", "Нетърпение в кутията" и "Мишките отиват на опера".

"Аз много обичам децата. Всяко дете е едно голямо обещание. От нас зависи какъв човек ще стане. Дали ще стане четящ, мислещ, критичен човек, или ще стане безразличен", казва Донева, според която четенето е начин да преодолеем мързела чрез удоволствие и активен труд.

За търсенето на истории тя споделя: "Аз не ги търся. Аз си стоя и те ме намират."

Мария Донева с трепет изразява радостта си от срещи с хора като награденото "най-четящо" семейство Атанасови.

Петър Чухов взема думата, за да запознае слушателите с различните програми и събития на Столична библиотека и литературния клуб към нея.

Една от модерните, проактивни инициативи, с които той се гордее, са серията от летни събития "Зелени библиотеки". Според Чухов това е активен процес за привличане на потенциални читатели чрез музика, поезия и осигуряване на безплатни читателски карти.

"Библиотеката е едно живо тяло, което непрекъснато се развива, а не един мъртъв паметник", казва гостът.

Чухов запознава аудиторията и с инициативата "Млада метафора", чието бъдещо финансиране за съжаление е поставено под въпрос. Поетът разказва за този поетически шампионат на столичните училища, където учениците биват подготвяни и журирани от изтъкнати имена на литературната сцена у нас.

В тази връзка Мария Донева споделя личния си опит от общуване с по-малките читатели: "Аз мисля, че децата в момента са много будни и любопитни. Ако трябва някъде да ги сложиш и те по задължение да слушат някой как им мрънка някакви общоприети неща, това няма да им задържи вниманието. Те искат да са активни в четенето на книги – те да разкажат дали имат куче, или коте. Искат да правят неща. И мисля, че книгите трябва да им дават началото, което те да си досъчинят."

Донева набляга на насърчителната роля на родителите и учителите в поведението и възприятията на четящите деца.

Тя изразява и вълнението си за предстоящите срещи с малки читатели и загатва появата на една нова книга (обаче за възрастни) – "Писмото на мравката".

В края на разговора Петър Чухов споделя какво предстои в Литературния клуб към Столична библиотека през следващия месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна