Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие нов механизъм за закупуване на онкологичните лекарства

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето, с които се създава нов механизъм за закупуване на онкологичните лекарства, които са извън рамковите споразумения на НЗОК. 

Новият механизъм цели намаляването на разходването на публичен ресурс от страна на НЗОК, която плаща за специалните медикаменти.

Формулата, която ще работи от тук нататък, предвижда касата да заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, провеждаща обществените поръчки, която стойност е не по-висока от средната претеглена през последните шест месеца. 

Ако лечебните заведения са постигнали цена, която е с 20% по-висока от най-ниската цена, търговците ще трябва да връщат тези пари на болниците. 

Промените дават възможност Районните здравноосигурителни каси да подписват договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно и с електронен подпис. 

Промените, касаещи медикаментите за онкоболните, трябва да влязат в сила от 1 юли тази година.

По време на дебатите Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че от промените не става ясно какъв точно ще бъде механизмът, по който ще се извършва изчисляването на средната определена стойност на лекарствата:

"Когато има няколко, а не една здравна каса, всяка болница избира с коя каса да работи и на какви цени да плаща лекарства. Но пък и всеки гражданин избира къде да се осигурява, какви суми да плаща на тази здравна каса".

От "Възраждане" също разкритикуваха механизма. Според тях средната стойност отново може да бъде по-висока.

От БСП също останаха критични към формулата на цените на лекарствата за онкоболните. Георги Гьоков коментира, че ще дадат своята подкрепа, за да има някакви мерки, но предупредиха, че изменението не е устойчиво решение.

Васил Пандов от ПП-ДБ заяви, че действащата регулация позволява надценка от над 25 пъти на лекарствата:

"Много се говори по темата, но реалното решение е това, което виждаме днес". 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна