Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одитният доклад на АДФИ за "Пирогов" постановява, че няма престъпление и корупционни практики

Снимка: Ани Петрова

Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването проф. Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска преписка, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница "Пирогов".

В 93 страници Одитният доклад отразява цялостната проверка в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за дейността й в периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г.

В Доклада на АДФИ и в неговите констатации няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН "Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост".

Като заключение Одитния доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики.

От "Пирогов" пишат:

"Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления."

Шефове в "Пирогов" решават дали да подадат оставки

Протести под надслов "Вън мафията от здравеопазването!" в няколко града

Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна