Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нервите и в двете коалиции са опънати отдавна до краен предел"

Марая Цветкова: Възможността за избори 2 в 1 нараства все повече

"Да не се окаже така, че едно правителство да падне, а регулаторите да не бъдат попълнени от никакви кадри"

| Интервю
Марая Цветкова
Снимка: Личен архив
Чуй новината! Чуй новината:

От ПП-ДБ се опитват да си вдигнат топката, за да бият сервиз, а тя пада върху главите им. Начинът, по който Мария Габриел отказа да подпише т. нар. меморандум, ѝ дава преимущество.

Това коментира в интервю за БНР политологът Марая Цветкова.

Неадекватно е да се представя меморандум, съставен само от едната коалиция, за подпис на другата, изтъкна тя.

"Не се прави така покана за разговор. Така се създава усещането, че няма да се проведе конструктивен диалог, а той отново ще мине под формата на всевъзможни пазарлъци, които преминават всякакви граници и на двете коалиции."

ПП-ДБ може да кажат – те (ГЕРБ – бел. ред.) отказват да си вкарат формално хора в регулаторите от квотата на ДПС. Това са някои от проблематичните теми, за които могат да се хванат. Останалото като подход е в техен минус, смята тя.

Мария Габриел не си дава сметка, че думата "посланик" в България се превърна в мръсна дума и не звучи адекватно за българската реалност в този контекст да обясняваш с колко посланици си говорил, отбеляза политологът по повод на това, че вицепремиерът и външен министър даде своето изявление пред медиите след среща с посланиците от ЕС и САЩ.

Възможността да отидем на избори 2 в 1 нараства все повече, изрази мнение Марая Цветкова в предаването "Преди всички".

По думите ѝ, "нервите на хората в двете коалиции са опънати отдавна до краен предел".

"Абсолютно никой не говори за третата ротация. Не стана ясно откъде дойдоха желанията за Външно министерство и претенциите от страна на ПП-ДБ, след като в началото се бяха разбрали Денков просто да отиде в МОН, където му приляга да бъде. Защо се настоява точно Денков да бъде? Парцелирането на ресор външни работи с двама министри ми се струва, че е просто ситуационен прочит на нещата – всички да са доволни и нищо да не е добре."

"След като някои хора отказват да приемат какво им се случва, въпреки че са вътре в нещата, следва за се запитаме – докога това ще се случва. Не можеш да управляваш държава, когато отрицаваш собствените си действия. Има хора и в двете коалиции, които отказват да разберат какво точно им се случва", заяви Цветкова.

Това настояване за 50:50 може да изиграе лоша шега на ПП-ДБ, посочи още Марая Цветкова.

"Когато се заиграват по тази пипкава тема и изнагляват, да не се окаже така, че едно правителство да падне, а регулаторите да не бъдат попълнени от никакви кадри."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна