Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Тома Биков в момента няма изгледи ротацията да се осъществи

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Според депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков в момента няма изгледи ротацията на правителството да се осъществи. Повод за коментара му е предложеният от ПП-ДБ меморандум за управление в следващите 9 месеца. Той критикува подхода партньорите си в управлението:

"Преговори ние сме водили. Те се случват с преговорни групи, пишат се документи, преговаря се, след това се представят на обществото, а не се пуска един хвърчащ лист, в който предложението е "дайте да си разделим държавата". Всички други общи приказки за борби с корупцията и какво ли не са сложени, за да се опакова предложението "дайте да си разделим държавата".

Критики дойдоха и от опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи документа като "меморандум на позора на ПП-ДБ". Според нея единственият изход от ситуацията са избори две в едно:

Корнелия Нинова

"Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, които арестуваха Борисов, които щяха да сменят модела на управление, сега предлагат на същия модел и на Борисов 50% от държавата. Това е меморандум самопризнание, че тази сглобка съществува единствено да си разпределя постове. Това е много звучен шамар за Бойко Борисов. Ако изобщо ГЕРБ седнат на преговори по този меморандум, означава, че той е поставил напълно партията си ГЕРБ на колене пред ПП-ДБ".

По-рано от ПП-ДБ отрекоха в предложения меморандум за управление след ротацията да става дума за поделяне на регулаторите, а по същество представлява основа за преговори.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят на Съвета за сигурност в Киев - Олександър Литвиненко заяви за Франс прес, че целта на руснаците е..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия. С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и..

публикувано на 13.05.24 в 20:56
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор. Случаят е от средата на март тази година,..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55