Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Митев: Трудно е в румънското общество да пробият нагласи, които са възприемани като русофилски

"Румъния ще иска подкрепа за Молдова и за нейния курс към Европа"

| Интервю
Владимир Митев
Снимка: БНР

Призив за продължаване на подкрепата  за украинския народ отправиха активисти на неправителствения сектор в Румъния. Те представиха вижданията си по темата на конференция в Букурещ. На форума присъства и журналистът от Румънската редакция на Радио България Владимир Митев.

"От самото начало на войната помощта за украинските бежанци в Румъния се случва и чрез съдействието на неправителствените организации. Съществува дискурс, че румънската държава е по-тромава от неправителствения сектор".

Властите в Румъния също имат ясна позиция в подкрепа на Украйна, посочи той в предавенето "Нещо повече". 

Страната заяви готовност да окаже сътрудничество при възстановяването на Украйна, когато войната приключи, обясни още Владимир Митев.

Журналистът посочи какви очаквания има по отношението към подкрепата към Украйна след провеждането на парламентарни избори в Румъния през декември.

"Румънският елит следва траен курс за подкрепа на Украйна. Има обаче и около 20 - 25% избиратели, които са с антиукраински нагласи. Доминираща обаче е евроатлантическата позиция. 

Трудно е в румънското общество да пробият по-дълбоко нагласи, които са възприемани като русофилски. Но има и известно разочарование, защото парите от европейските фондове не достигат в достатъчна степен до всички членове на обществото". 

Митев анализира и случващото се в отношенията между Румъния и Молдова.

"В последно време се възобновиха спекулациите, че Приднестровието може да обяви някаква форма на анексиране и свързване с Русия. В този контекст Молдова остава в сложна ситуация. Там управлява партия, която има силна проевропейска ориентация. Румъния дава средства на Молдова, които й позволяват да се поддържа икономически. Румъния, като страна, която говори същия език като Молдова, има траен интерес там. Каквото и да се случва, Румъния ще иска подкрепа за Молдова и за нейния курс към Европа".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна