Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скай нюз: Ръст на продажбата на британски луксозни коли на съседи на Русия

Снимка: Алами/Ройтерс

Британските производители на автомобили изглежда са продължили да продават луксозни превозни средства на Русия за стотици милиони паунда дори след инвазията в Украйна и налагането на санкции, изнасяйки колите косвено през бившите съветски републики, сочи анализ на Скай нюз.

Докато прекият британски износ на автомобили за Русия падна до нула след нахлуването в Украйна през 2022 година, този срив беше последван от съответното увеличение на износа на автомобили към страните, съседни на Русия, най-вече Азербайджан, посочва медията.

Анализ на Скай нюз, базиран на официални търговски данни, установява, че Обединеното кралство е изнесло превозни средства на стойност 273 милиона паунда за Азербайджан миналата година, което е увеличение от 1860% в сравнение с петгодишния период, предхождащ инвазията.

Не само, че увеличението на износа за Азербайджан е безпрецедентно, то е с подобна величина на годишния износ на автомобили за Русия през двете години преди налагането на санкциите, който е бил средно 330 милиона паунда.

Наред с чисто британската статистиката Скай нюз анализира данни и от международната търговия на ООН, които показват, че точно през същия период, в който Великобритания регистрира безпрецедентно увеличение на износа на автомобили за Азербайджан, бившата съветска република регистрира безпрецедентно увеличение на износа на автомобили за Русия. Британските производители на автомобили настояват, че вече не продават стока на Русия.

Събраните данни за всички стоки, напускащи страната, не представляват доказателство, че автомобилите са се озовали в Русия. Невъзможно е да се проследи всяка британска пратка, след като е напуснала пристанището, особено след като е пристигнала в трета страна. Правителството обаче е загрижено за тази "сива зона", при която стоките могат да бъдат изпратени до Русия през бивши съветски републики в Кавказ и Централна Азия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна