Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Арабаджиев: Има истинска политическа воля за промени

Националната асоциация по приемна грижа предлага: Приемен родител - на трудов договор, с болничен и отпуска

Елка Налбантова: Изискахме още една година финансиране на приемната грижа от еврофондовете

Снимка: pixabay

"Приемен родител" да стане професия и хората, които се занимават с тази дейност, да сключват трудови договори с общините - това е едно от исканията на Националната асоциация по приемна грижа, което беше обявено на кръгла маса под надслов "112 - Приемна грижа: спешно търсим решения". 

Приемният родител Гинка Илиева от асоциацията обясни, че сега договорите са граждански, което ги лишава от редица социално-осигурителни права. 

"Приемната грижа да бъде обвързана със сигурността на приемния родител - да има право на обезщетения за безработица, да има право на отпуск, на болничен, на пенсиониране, да има заместваща приемна грижа. Ако имам нужда от 5 дни и се чувствам изморена при гледане на дете, болно или с увреждания – защо да нямам право да отида на почивка някъде сама", коментира тя.

Гинка Илиева е приемен родител в Шумен с над 15-годишен опит. Споделя, че и тя, и съпругът й са преминали през домове за деца, а това е и основната причина да се посветят на приемното родителство.

"Няма да забравя едни големи врати на дома, за които винаги се хващах и плачех.

Първо мечтаехме да осиновим дете. Тогава нямаше приемна грижа. Когато разбрахме, че вече има си дадохме сметка, че може да помогнем на много повече деца, отколкото ако осиновим едно. Така станахме приемни родители. Чувстваме се удовлетворени". 

В момента се грижат за момиче на 17 години.

"Догодина ще бъде абитуриентка. Вече мислим за рокли, за бал, как ще продължи. Насърчавам я да се запише в университет". 

От близо 11 години приемната грижа у нас се осъществява с общини-партньори по финансиран с европейски средства проект "Приеми ме", който обаче изтича. 

Сега приемните родители са на граждански договор с общината и  получават възнаграждение от 150% от минималната заплата за едно настанено дете и общо 160%, ако грижата е за две деца. 

Форумът се организира от коалицията от 15 неправителствени организации "Детство 2025".

Заместник-председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ декларира:

"Има истинска политическа воля за промени. Видяхте направените в Семейния кодекс".

Заместник-социалният министър Елка Налбантова припомни, че темата за приемната грижа е в рамките на професионалните диалози повече от 25 години. 

"Изискахме още една година финансиране на приемната грижа от еврофондовете". 

Настанените деца в приемни семейства в цялата страна са близо 1500.

Във всяко четвърто приемно семейство - или общо в 400, няма настанени деца, като най-честата причина е заявено желание от родителите да се грижат за дете с различен профил от потребностите в съответната област. 

По публикацията работиха: Антония Чорева, Мария Сивкова-Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна