Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"При избори 2 в 1 ще гласуват не само твърдите ядра"

Андрей Райчев: Ако кабинетът "Главчев" спечели доверие, може да остане като коалиционен след вота

"Румен Радев играе нещо абсолютно неочаквано"

| Интервю
Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

В много странна ситуация се озова електоратът. Не мисля, че нищо не се случва.

Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев и уточни:

"От данните от няколко социологически агенции излиза, че нищо не се случва. Малко расте разстоянието между ГЕРБ и ПП-ДБ, но не мисля, че нищо не се случва. Изборите явно ще бъдат 2 в 1, което означава, че сега ще гласуват не 2 милиона, а 3 милиона души, което означава освен твърдите ядра - ще гласуват и огромно количество нетвърди, а как ще решат те - не знам".  

Според него ситуацията, в която е светът, е временна:

"Тя се определя от войните - украинската и палестинската. ... Светът чака да види кой ще е президент на САЩ и как ще завършат войните. Всичко е много вързано, а плюс това има и европейски избори. Това ще е ключова година, защото има много избори по света. Тя тече бавно, все едно нищо не се случва. Но тя ще е решаваща година за света".

Андрей Райчев подчерта, че досега Димитър Главчев не играл в политическа игра:

"Не сме го виждали как играе политически шах. Той трябва да реши два много трудни въпроса - хем да спечели доверието на десните, хем да не загуби доверието на своите - на ГЕРБ, а и да построи някакви отношения с президента. Румен Радев играе нещо абсолютно неочаквано. Всичко очакваха от него той да започне да налага някакви свои хора. Не виждаме нищо подобно. Радев се дръпна и каза, че изборът му се свежда до 6 души и от тях избира Главчев". 

Според него, ако Главчев "успее да изтанцува този танц" с десните, със своите и с Радев, може да създаде дълго правителство:
"Ако построи кабинет, на който му се има доверие, този кабинет може след изборите да се прехвърли като търсения коалиционен".

В предаването "12+3" социологът коментира, че предизборното състояние на политическия живот в България е толкова особено, че журналистът Петър Волгин е номиниран за евродепутат от "Възраждане"-Варна:

"Ако някой преди две години ви беше казал, нали щяхте да му дадете термометър да си премери температурата, а сега обмисляте дали да приемете. Толкова особен е нашият политически живот. Целият български народ също обмисля - това се случва".   

Интервюто на Петър Волгин с Андрей Райчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени