Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите премахнаха пречките пред евентуални служебни премиери

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Депутатите направиха ревизия на второ четене в закона за БНБ, внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, с които в преходните и заключителни разпоредби се правят изменения и в законите за Сметната палата и за омбудсмана, и със 144 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС записаха окончателно, че ръководителите на Българската народна банка, омбудсманът и заместникът му, председателят на Сметната палата и неговите заместници да не излизат в неплатен отпуск, за да поемат поста "служебен премиер", а да прекъсват временно правомощията си. 

С приетите на второ четене промени депутатите преодоляха законодателните пречки пред посочените в конституционни промени длъжностни лица, които могат да бъдат назначавани за служебен премиер. Така Димитър Главчев ще може да възложи пълномощията си на свой заместник, за да поеме ръководния пост в изпълнителната власт до избор на редовен кабинет. В приетите поправки изрично се посочва, че след освобождаването им те ще продължат мандата, за който са избрани.

Представители на опозицията обаче оспориха предложените измения. Според депутата от "Възраждане" Петър Петров новите поправки създават противоречия, тъй като, по думите му, не може да се прекъсват временно пълномощия на изборни длъжности. Той видя и противоречие с назначаването на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер: 

"Той ще стане служебен министър-председател, ще организира изборите, и след това, когато се върне отново обратно, трябва да одитира тези избори, тоест, той ще прави одит сам на себе си".

От "Има такъв народ" направиха свои предложения в зала: поемането на новия пост в изпълнителната власт да не удължава прекъснатия мандат и избраният за служебен премиер да може да се върне на длъжността си, ако мандатът му все още не е изтекъл. В случай, че управителят на БНБ или председателят на Сметната палата поемат поста "служебен премиер", те да не могат да посочват свой временен заместник, а това да става с решение на Народното събрание. Тези предложения не получиха подкрепа. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов отново критикува Христо Иванов от ПП-ДБ: 

"Бащата на Конституцията на първия ред, който има амнезия, и не помни, че той е предложил тъпотиите, които в момента оправяме".

"Възраждане" и БСП предварително заявиха, че няма да подкрепят нито едно предложение нито на вносителите, нито на "Има такъв народ". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предстоящото назначаване на председателя на Сметната палата като ярък конфликт на интереси: 

"Разбирам атаките към Христо Иванов, че е внесъл тази глупост. Добре, само, че кой натисна зелените копчета? И нека ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ заедно да си понесат отговорността за това. Това мнозинство съсипа държавата".

 В дебатите не участваха представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалната комисия се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23

Във Великотърновския университет излязоха на протест

Администрацията и част от академичният състав на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха по обяд пред ректората, за да изразят недоволството си срещу административния хаос в системата на висшето образование и ниските заплати на администрацията. Великотърновският университет днес работи, провеждат се лекции и..

публикувано на 20.05.24 в 13:15

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Ден на "затворените врати" в университетите

Въпреки че правителството отпусна допълнителни пари за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, вратите на десетки висши училища в цялата страна днес останаха затворени. По този начин бива изразено недоволство от цялостното отношение на държавата към нуждите на висшето образование. Без занятия в частни и държавни..

публикувано на 20.05.24 в 12:57
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Настроението в Грузия е "сега или никога"

Мариам Чакиа - глас от протестите в Грузия, сподели своите притеснения пред БНР. Тя е грузински режисьор и продуцент на документални филми в много успешни копродукции. Първият ѝ пълнометражен документален филм "Listen to the Silence" печели "Златен гълъб" в конкурса Next Masters в Лайпциг.  Мариам е една от многото, които не пропускат и ден на..

публикувано на 20.05.24 в 12:40

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища. Преустановен е учебният процес, а в 12:30 ч. в знак на недоволството, Ръководството, академичната общност и администрацията излизат пред Ректората на Медицински университет – Плевен. Ректорът на плевенския Медицински университет проф. д-р Добромир Добрев, който е и..

публикувано на 20.05.24 в 12:36
Мохамад Мохбер

Мохамад Мохбер ще е временен президент на Иран

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще поеме временно функциите на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и всички останали на борда. Иранските власти увериха, че няма да има сътресения в управлението. В страната е обявен петдневен траур. От Европейския..

публикувано на 20.05.24 в 12:09