Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хемофилия: Толкова страшен ли е "дяволът"?

| обновено на 17.04.24 в 13:00
Снимка: Фейсбук

Днес е Световният ден на хемофилията, както всяка година и сега Българската асоциация по хемофилия организира велопоход, в първия почивен ден след 17 април, в случая след 20 април в София, Варна и Пловдив

Кирил е 15-годишен тийнейджър, ученик в Плевенската математическа гимназия, с всички характерни за неговата възраст особености и интереси. Умее обаче нещо, което повечето от нас, макар и по-големи, не можем – да си сложи сам венозна инжекция. Кирил има хемофилия и това налага редовна терапия, извън която животът му е като на всяко друго момче в България.
По отношение на това рядко наследствено заболяване медицината е напреднала. Очаква се венозните инжекции да бъдат заменени от подкожни, а честотата на поставянето им да бъде намалена. Още за срещата на семейството му с на пръв поглед плашещата диагноза разказва бащата на Кирил – Бойко Гаргов, който освен родител, е и регионален координатор на Българската асоциация по хемофилия.

"Първоначално винаги има един шок със срещата с хемофилията. Хората го приемат страшно и болезнено, но когато човек влезе в темата, се оказва, че дяволът не е толкова страшен. Просто трябва да се назначат лекарства и да започнат да се прилагат по схема. Когато терапията се прилага правилно, детето обикновено няма съществени проблеми", разказва бащата на Кирил в ефира на "Нашият ден". 
Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна