Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: С либерализацията на цените на тока политиците манипулират гласоподавателите

| Интервю
Руслан Стефанов
Снимка: Юлияна Корнажева

Очаквано е отлагането на либерализацията на цената на електроенергия. Центърът предсказа, че няма бъде постигната либерализацията, както беше обещано преди повече10 години, тъй като става въпрос за страх от неподготвеност и съответно неяснота за ефекта върху  потребителите, гласоподавателите.

Това коментира в интервю пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

„Българският парламент направи това, което многократно преди това парламент и правителство правеха – отлагане. След себе си, това влачи продължаващо субсидиране на различни дейности в енергетиката, включително по-богати домакинства за сметка на по-бедни“, обясни икономистът.

Според него ще има и усложнения по така и „непристигащият втори транш“ по Плана за възстановяване и развитие.

Също така показва и липсата на идея за стратегия, базирана на анализи и препоръки, нещо което ние от години показваме и ще продължат изкривяванията на пазара на електроенергия“, допълни той.

Неговата критика е, че „не е направена разяснителна кампания“ и я сравни „сходно със ситуацията с еврото, нещо, което от десетилетие приемаме“.

Стефанов припомни, че имаме „поетите ангажименти в рамките на ЕС още с членството и енергийните пакети от 2009 г. започват да се подготвя тази либерализация“.

„За домакинствата така и не влизаше либерализацията. Стоят дисбалансите на пазара и това позволява субсидиране на домакинствата за електроенергия. От друга страна позволява продължаване субсидирането на цените на производителите на въглищни централи и др., скоро и за ядрена енергетика. Продължава това произволно местене на едни средства напред назад, за да не бъде ясно на крайния потребител за какво плаща и в какъв момент. Това позволява на политиците да манипулират своите избиратели, естествено да могат да обясняват увеличения и намаления на цените с политически аргументи, а не с ролята на пазара“, коментира главният икономист на ЦИД.

Той отхвърли прогнозите, че цената на тока ще скочи с 20% и обясни: 

"Потребителите, които не са добре осведомени, за тях има опасност за скачане на цените на тока, тъй като не знаят как да управляват собственото си потребление. Иначе, разбира се, че може да има увеличение на цената, но тя в никакъв случай няма да бъде така автоматична."

Според Руслан Стефанов „най-добрият начин за защита на интереса на домакинствата и производители е либерализация на пазар, тъй като се знае за какво и в какъв момент на денонощието плащате“. В момента „всичко е изравнено за всички“.

„Тези опасения съществуват, но те са поради това, че не се образоват хората. Виждаме как правителство след правителство и парламент след парламент не си вършат работа да образоват хора, а само ги плашат, за да ги използват с политически цели. Цяла Европа е минала през този процес и се знаят негативи и позитиви. И това изисква работа, която не е свързана с комисионни, а по скоро с ограмотяване на потребителите и ясни правила за производителите“, коментира Руслан Стефанов в предаването „Неделя 150“.

За договора, подписан от служебния кабинет на Радев с турската „Боташ“, Стефанов коментира:

"Докладът на комисията беше публикуван и се вижда как без анализи и прогнози, и политическо съгласие, едно служебно правителство подписва договор, който задължава държавата до 2035 г. И всичко потъна в политическо говорене. Радев отказва да каже продължението – кога тази диверсификация би имала смисъл?“

„Ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй", както и докладът за „Боташ“ са без никакви анализ и дългосрочно планиране. Отново се тръгва да се харчат огромни суми за българската икономика. Не само, че не е ясно, но е пореден пример как България няма неполитизиран вътрешен дебат и е без действаща национална енергийна стратегия“, коментира Руслан Стефанов.

Цялото интервю с Руслан Стефанов чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна